De dag van het afrijden komt steeds dichterbij, spannend! Hoe zorg je ervoor dat je relaxt achter het stuur zit? Afrijden kan erg zenuwslopend zijn. Wij geven wat tips voor meer zelfvertrouwen!

Ga uitgerust van start

Zelfverzekerd voelen tijdens het afrijden is erg belangrijk. Een goede voorbereiding is het halve werk. Probeer de dagen voor het afrijden voldoende te slapen. Zo ga je uitgerust van start. Als je vermoeid bent, kan dit invloed hebben op je concentratie.

Doe een tussentijdse toets

Een voorproefje op het prakrijkexamen. Het is mogelijk om je hiervoor aan te melden, je kunt de bijzondere verrichtingen en het algemene dan verdelen. Haal je de tussentijdse toets? Dan krijg jij een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen. Op het praktijkexamen hoef jij dan alleen de algemene verrichtingen te doen.

Ga ervan uit dat het goed gaat

Beeld je in dat het goed gaat, dit kan je zenuwen en onzekerheden verminderen. Beeld je in dat je rustig en beheerst de auto in stapt en vervolgens ontspannen rijdt. Ga ervan uit dat je adequaat reageert en alert bent op het verkeer om je heen. Inbeelden dat iets niet goed gaat, is de kans groter dat het misgaat. Ga er vanuit dat je gaat slagen, dan vergroot je je succes!

Denk positief

Niemand rijdt foutloos, ook niet op het rijexamen. Fouten maken is niet erg. Maak je een fout? Dit betekent niet dat je ook direct gezakt bent. Houd in gedachten dat je de fout ook kan oplossen, ziet je examinator dat je dit zelfstandig oplost, zal hij dit waarderen. Ga vooral door met rijden en probeer positief te denken.

 

Deze tips helpen jou om je zenuwen te overwinnen tijdens het afrijden, alvast heel veel succes!