Een tussentijdse toets kun je vergelijken met een proefexamen. Het duurt even lang als een praktijkexamen en je focust je op dezelfde verrichtingen. Hierdoor kun je alvast wennen aan de examensituatie. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, dan heb je daarvoor vrijstelling tijdens je praktijkexamen! Wij vertellen je waarom een tussentijdse toets iets voor jou is!

Iets voor jou?

Vind je het spannend om deel te nemen aan een examen? Een tussentijdse toets is een voorproefje op het praktijkexamen. Het is ook mogelijk om je aan te melden voor een tussentijdse toets, zodat je de bijzondere verrichtingen en het algemene rijden kunt verdelen. Haal je de tussentijdse toets? Dan krijg je vrijstelling voor bijzondere verrichtingen tijdens het praktijkexamen. Het is je eigen keuze om je aan te melden voor de tussentijdse toets. Het is niet verplicht. Haal jij je tussentijdse toets niet? Dat geeft niks. Je krijgt tijdens je proefexamen nóg een kans om te slagen voor je bijzondere verrichtingen.

Wat komt er bij kijken?

De tussentijdse toets duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Voor het andere deel rijd je op aanwijzingen van een examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarnaast voer je twee bijzondere verrichtingen uit. Dit kan bijvoorbeeld het parkeren of omdraaien zijn. Tijdens de hele rit let de examinator ook nog op onderstaande punten:

 

• Beheersing van de auto
• Kijkgedrag
• Voorrang verlenen
• Inhalen
• In- en uitvoegen
• Rijden op kruispunten en rotondes

Het advies

Direct na afloop van de tussentijdse toets krijg je te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies waar je nog aan kunt werken voor je praktijkexamen. Ook vertelt hij of je bijzondere verrichtingen goed hebt uitgevoerd. Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toets bij je eerstvolgende praktijkexamen. Wij adviseren in de meeste gevallen om een tussentijdse toets af te nemen. Zo ben je optimaal voorbereid op het praktijkexamen!