Droom jij ervan te werken als vrachtwagenchauffeur? Dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij. Bereid je rijlessen voor: op weg naar een baan als vrachtwagenchauffeur!

Redenen om te werken als vrachtwagenchauffeur

Werken als vrachtwagenchauffeur? Je leert niet alleen mensen, maar ook verschillende routes kennen. Zo ontdek je het prachtige Nederland of verleg je letterlijk je grenzen in het buitenland. Als vrachtwagenchauffeur ontdek je routes en locaties waar je normaal gesproken wellicht nooit zou komen. Bij nieuwe locaties horen tevens ontmoetingen. Of dit nou op locatie is of in een wegrestaurant tijdens je pauzes: je ontmoet vele verschillende mensen. Niet te vergeten ben je als vrachtwagenchauffeur onmisbaar. Jij bent degene die belangrijke lading van A naar B brengt. En wat is een bedrijf zonder de benodigde lading? Kortom: genoeg voordelen aan werken als vrachtwagenchauffeur!

Je vrachtautorijbewijs halen: de stappen van het rijbewijs!

Zie je het werken als vrachtwagenchauffeur met alle bijbehorende voordelen al voor je? Dan is het eerst tijd om je vrachtwagenrijbewijs te halen. Dit gaat als volgt:

  • Je moet eerst aan een aantal voorwaarden voldoen om je vrachtwagenrijbewijs te behalen. Zo moet je in het bezit zijn van rijbewijs B en moet je minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast is het verplicht een geldige C/CE gezondheidsverklaring aangevraagd te hebben en moet je medisch goedgekeurd zijn door het CBR.
  • De theorieopleiding: ben je goedgekeurd? Dan is het tijd om te leren voor de 3 theorie-examens. Welke dat zijn? Dat lees je hier!   Als beroepschauffeur heb je code 95 als toevoeging op je rijbewijs nodig. Dit krijg je wanneer je het VM2-C en VM3-C examen haalt en daarnaast nog de praktijkdag volgt. De praktijkdag bestaat uit een stuk theorie en het oefenen van de praktijkopdrachten in het laden en lossen en het manoeuvreren op een besloten terrein. Aan het einde van ieder onderdeel wordt het examen afgenomen.
  • Het RVM1 en evt. VM2-C en VM3-C examen en de praktijkdag in the pocket? Tijd voor het echte werk: de praktijk in de vrachtauto. Je volgt praktijklessen en bereid je voor op het praktijkexamen. Je krijgt uitleg over de controle van de vrachtauto, de administratie, het rijden binnen en buiten de bebouwde kom/op verschillende wegtypen en bijzondere verrichtingen.

Voor zwaardere vrachtwagens tot 50 ton heb je het rijbewijs C nodig. Rijd je in een kleinere vrachtwagen tussen de 3.500/7.500 kilo? Dan is rijbewijs C1 voldoende.

Werken als vrachtwagenchauffeur? Code 95!

Ben je geslaagd en kan je dan eindelijk werken als vrachtwagenchauffeur? Code 95 is een belangrijke term waar je in de transportwereld niet omheen kunt. Code 95 is een verplichte aantekening waarmee jij je vakbekwaamheid als vrachtwagenchauffeur aantoont. Enkele redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld betere vaardigheden voor chauffeurs en duidelijke richtlijnen waar jij als vrachtwagenchauffeur aan moet voldoen.

Elke 5 jaar dien je de Code 95 aantekening opnieuw aan te vragen. Hiervoor volg je iedere 5 jaar 35 nascholingsuren. Let op: heb jij je uren niet behaald binnen die 5 jaar? Dan mag je niet meer de weg op. Volg daarom regelmatig verschillende Code 95 cursussen om bij te blijven. Meer over Code 95 en onze tips lees je hier!

Straks ook werken als vrachtwagenchauffeur? Zet die eerste stap!

Wil jij je vrachtwagenrijbewijs behalen of wil je er meer over weten? Of moet jij je Code 95 punten nog behalen? Neem gerust contact met ons op of meld je direct aan voor een rijles/theorietraining!