Je twijfelt of misschien wil je vrachtauto chauffeur wilt worden? Dan is de volgende stap natuurlijk: je rijbewijs halen. Maar wat houdt dit in? Het rijbewijs bestaat uit een aantal stappen. In deze blog lees je er alles over!

 

Stap 1: voldoen aan de voorwaarden

Wil je gaan voor je vrachtauto rijbewijs? Dan zijn er een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen. Je moet in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs B. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en een geldige categorie C/CE gezondheidsverklaring hebben aangevraagd + medisch goedgekeurd zijn door het CBR.

Stap 2: theorieopleiding vrachtauto chauffeur

Je voldoet aan de voorwaarden? Mooi! Lees dan verder. Nu is het tijd voor het theoretische gedeelte van jouw vrachtautorijbewijs. Wil jij je rijbewijs halen incl. code 95, dan is het van belang dat je drie theorie-examens haalt. Dit zijn de volgende:
• Module 1: basis verkeer, techniek, lading, vervoerswetgeving;
• Module 2: verdieping voertuigtechniek en veilig lading vervoeren;
• Module 3: verdieping wet- en regelgeving, markt en beroepshouding.

De laatste twee in bovenstaande rij zijn de examens voor Code 95. Wat dat precies inhoudt? We schreven er een blog over. Naast het VM2-C en VM3-C examen dien je nog een praktijkdag te volgen. Tijdens deze dag volg je de theorie en heb je een examen in laden en lossen en manoeuvreren op een besloten terrein.

Geen code 95 nodig en of alleen een C/C1 rijbewijs nodig i.v.m. aanschaf grote camper, dan dien je alleen het RVM1-C of RVM1-C1 examens te halen:
• Module 1: basis verkeer, techniek, lading, vervoerswetgeving;

Stap 3: praktijkopleiding vrachtauto chauffeur

Wanneer je het theoriegedeelte succesvol hebt afgerond is het tijd voor het échte werk: het praktijkgedeelte. Hierbij ga je praktijklessen volgen die jou voorbereiden op het praktijkexamen. Gemiddeld hebben deelnemers zo’n 20 tot 25 lesuren nodig tot het praktijkexamen. Tijdens de lessen krijg jij uitleg over de controle van de vrachtauto en de administratie, het rijden binnen en buiten de bebouwde kom, het rijden op verschillende wegen en wegtypen en bijzondere verrichtingen.

Stap 4: ga de weg op voor jouw nieuwe werkgever!

Geslaagd? Gefeliciteerd! Jij kunt je rijbewijs nu aanvragen bij de gemeente en jij kunt nu de weg op voor jouw nieuwe werkgever. Let wel: je Code 95 is vijf jaar geldig. Deze kun jij verlengen door middel van het volgen van 5 x 7 uren nascholing.

Vrachtautochauffeur worden? Begin bij Dinkla!

Wist je dat je bij ons al binnen 3 weken je vrachtautorijbewijs kunt halen? Neem contact op voor de mogelijkheden. Heb jij nog twijfels of je vrachtautochauffeur wilt worden? Wij geven je vijf goede redenen, lees ze hier.