Wanneer ben je een beginnend bestuurder?
Heb je recentelijk je eerste rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Ongeacht je leeftijd of het type voertuig, ben je nu een beginnende bestuurder. Maar wat betekent dit beginnersrijbewijs precies en hoelang blijf je beginnend bestuurder? Wij vertellen het je!
Het beginnersrijbewijs
Een beginnersrijbewijs is hetzelfde als een normaal rijbewijs. Het verschil zit hem in de strengere aanpak van verkeersovertredingen voor beginnende bestuurders. Daarnaast zijn er strengere regels voor alcoholgebruik onder beginnende bestuurders.
Hoe lang ben je beginnend bestuurder?
Hoe lang je het beginnersrijbewijs houdt, hangt af van je leeftijd op het moment van het behalen van je rijbewijs en het type rijbewijs:
- Rijbewijs behaald op 16-jarige leeftijd: 7 jaar
- Rijbewijs behaald op 18-jarige leeftijd of ouder: 5 jaar
- Autorijbewijs behaald op 17-jarige leeftijd of ouder: 5 jaar
- Bromfietsrijbewijs/tractorrijbewijs behaald op 16- of 17-jarige leeftijd: 7 jaar
Als je op 17-jarige leeftijd ook het autorijbewijs haalt, ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Behaal je dit na je 18e verjaardag? Dan blijf je 7 jaar beginnend bestuurder vanaf het moment van het behalen van het bromfietsrijbewijs/tractorrijbewijs.
Beginnersrijbewijs: puntensysteem
Het beginnersrijbewijs werkt op basis van punten. Je start met twee punten. Je krijgt een strafpunt als de politie je staande houdt voor een verkeersovertreding. Deze overtredingen zijn:
- Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer
- Het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop of ernstig lichamelijk letsel
- Bumperkleven met een snelheid van 80 km/uur of meer
- Op autosnelwegen meer dan 40 km/uur te hard rijden of op andere wegen meer dan 30 km/uur te hard rijden
- Het niet naleven van verkeersregels, resulterend in een aanrijding met lichamelijk letsel of materiële schade
Word je als beginnend bestuurder tweemaal aangehouden voor een verkeersovertreding (en dus tweede strafpunt)? Dan moet je je rijbewijs inleveren bij de politie, die dit meldt bij het CBR. Na deze melding volgt een onderzoek naar je rijvaardigheid, wat kan resulteren in het kwijtraken van je rijbewijs. In dat geval moet je opnieuw rijexamen doen.
Beginnend bestuurder en alcoholgebruik
Voor beginnende bestuurders geldt een strengere alcohollimiet dan voor ervaren bestuurders. Als beginnend bestuurders mag je maximaal 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer één standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
Veilig de weg op met Dinkla
Ga je voor je rijbewijs of heb je ‘m net gehaald? Zorg er altijd voor dat je veilig de weg op gaat! De instructeurs van Dinkla leren jou tijdens de rijlessen alles over veilig rijden. Niet meer helemaal zeker achter het stuur? Met onze opfriscursus verbeter je je rijtechniek en vergroot je je verkeerskennis, met als uiteindelijke doel: veilig en met plezier rijden.