Code 95: een veelgehoorde term in de transportwereld. Maar…, maar wat houdt het nou precies in? Wanneer kun je het gebruiken en wat als Code 95 verlopen is? Wij zetten een aantal aspecten voor jou op een rij!

Waarom Code 95?

Code 95 zorgt voor een betere verkeersveiligheid en heeft als doel dat er minder ongelukken, verkeersdoden en CO2-uitstoot plaats vindt. Voor bedrijven leidt Code 95 vaak tot besparingen en interne verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van de gezondheid van werknemers.

Wat houdt Code 95 in?

Als het rijbewijs voor september 2009 is behaald, dan kun je door middel van 35 uur nascholing code 95 op je rijbewijs krijgen bijgeschreven. Als je het rijbewijs na september 2009 hebt gehaald, dan is het verplicht om basiskwalificatie te halen. Deze bestaat uit twee theorie examens en een praktijkdag. Tijdens deze dag heb je een examen in laden en lossen en manoeuvreren op een besloten terrein. De code is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Hier zijn 35 nascholingsuren voor nodig. 28 uren theorie en 7 uren praktijk. We willen graag stimuleren dat de chauffeurs in vijf jaar de benodigde uren geleidelijk aan weer halen, bijvoorbeeld 1 cursus per jaar, zodat niet alle punten op het allerlaatste moment hoeven.

Vrijstelling?

In Nederland is er een bepaalde vrijstelling voor de verplichte nascholing voor Code 95. Heb je een C- en/of D-rijbewijs en rijd je minder dan 12 uur in de week, dan heb je recht op vrijstelling. Met rijtijd wordt de tijd bedoeld die de wielen van de wagen draaien, de laad- en lostijden tellen niet mee. De week loopt van maandag 0:00 uur tot zondag 24:00 uur. Deze uitzondering geldt alleen in Nederland!
Vrijstelling geldt ook voor:

 

– Als voertuig wordt gebruikt voor openbare orde (brandweer BV)
– Als voertuig niet beroepsmatig gebruikt wordt
– Als het voertuig de hoofdactiviteit is (bijvoorbeeld een marktkoopman). Bij deze laatste is de 12-uren regeling van toepassing!

Mogelijkheden

Dinkla Verkeersopleiding biedt diverse mogelijkheden op het gebied van Code 95. Benieuwd? Neem dan contact op, wij vertellen je er alles over!