De zomervakantie staat voor de deur! Volgens velen de mooiste tijd van het jaar en het ideale moment om heerlijk tot rust te komen. Op vakantie gaan is leuk, maar het rijden er naartoe kan een uitdaging zijn. Hitte, ellenlange snelwegen en massa’s files. Als je deze zomer je vakantieadres met de auto opzoekt, lees dan hier hoe je veilig op je bestemming arriveert.

De voorbereiding

Voordat je op reis gaat is een goede voorbereiding van groot belang. Probeer vertraging tijdens je rit zoveel mogelijk te voorkomen, door je goed te laten informeren over de wegen die je moet volgen om tot je vakantiebestemming te komen. Zorg tijdens de rit ook voor voldoende eten en drinken, vermaak voor eventuele kinderen op de achterbank en de verplichte uitrusting die van belang is in sommige landen.

Tolwegen

Als je met je auto naar het buitenland gaat tijdens de vakantie, dan kom je bijna altijd wel in aanraking met tolwegen. In veel Europese landen wordt er op verschillende belangrijke doorgaande wegen tol geheven of is er een vignetplicht. Neem dus voldoende contant geld mee als u op reis gaat! Als u naar Duitsland gaat is in veel plaatsen een milieusticker verplicht! Let dus goed op wat verplicht is in welk land.

Tussenstop

Een reis met de auto naar je vakantiebestemming kan heel wat uren in beslag nemen. Neem daarom regelmatig een tussenstop. Na iedere twee uren is het belangrijk om een pauze te houden van minimaal een kwartier. Zo kom je tot rust. Het is als bestuurder ook van belang om goed te eten en voldoende water te drinken tijdens het rijden. Zo blijf je scherp en alert!

Files

Het is frustrerend en onvermijdelijk tegelijk als je op reis gaat naar je vakantiebestemming: een file. Het stilstaan/optrekken tijdens filerijden kan voor de bestuurder ook als vervelend worden ervaren. Zaak is om rustig te blijven en goed uit te kijken als een file in één keer uit het niets opdoemt. Ook is het aan te raden om op dezelfde rijstrook te blijven staan en het gas/rempedaal minimaal te gebruiken om het milieu te besparen.

Tanken

Geen auto die zonder een volle tank kan. Daarom moet er ook in het buitenland worden getankt. Let daarbij goed op de juiste benamingen van benzine, diesel of LPG. Wil je zo weinig mogelijk benzine, diesel of LPG verbruiken? Hier lees je alles over hoe je het beste zuinig kunt rijden!