Hoe zuinig je rijdt hangt niet alleen af van het soort auto dat je bezit, maar voor een groot deel van je rijstijl. Door zuiniger te rijden zorg je ervoor dat er minder CO2-uitstoot is en kun je behoorlijk besparen op brandstof. Met het opvolgen van deze tips ben je dus niet alleen lief voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

1. Snel schakelen

Zorg ervoor dat je niet in hoge toeren rijdt. Dit betekent dat je rond de 2000 toeren schakelt. Rijd daarbij zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid, in lage toeren in de hoogste versnelling.

2. Zuinig rijden met cruise-control

De gelukkige eigenaar van een auto met cruise-control? Gebruik deze dan waar mogelijk. Zo zorg je ervoor dat de snelheid gelijk blijft.

3. Maximumsnelheid

Hoe langzamer je rijdt, hoe minder brandstof je verbruikt. Door de maximumsnelheid niet te overstijgen rijd je dus niet alleen veiliger, maar ook zuiniger!

4. Stationair draaien

Laat je motor nooit stationair rijden. Hoewel de auto misschien lekker warm of juist heerlijk koud is voordat je erin stapt, is het ontzettend slecht voor het milieu. In het bezit van een start/stop-systeem? Gebruik deze wanneer je eventjes moet wachten, bijvoorbeeld voor een brug.

5. Ramen sluiten

Geen airco? Probeer dan alsnog zoveel mogelijk de ramen gesloten te houden tijdens autoritten. Open ramen zorgen er namelijk voor dat je auto aanzienlijk minder goed gestroomlijnd is.

6. Banden

Check eens per 1 à 2 maanden je bandenspanning. Doe dit altijd met koude banden. Welke bandenspanning je moet hebben voor jouw auto staat aan de binnenkant van het brandstofklepje of in het instructieboekje van je auto.

7. Remmen

Minimaliseer de keren dat je moet remmen. Dit houdt in dat je, indien mogelijk, de auto zoveel mogelijk laat uitrollen en je bij minimale snelheidsvermindering eerst het gas loslaat.