Je vrachtwagenrijbewijs halen in Friesland? Dinkla Verkeersopleidingen biedt het volledige traject op het gebied van het C, C1, C1E en C bij E-rijbewijs.

Soorten vrachtwagenrijbewijzen

Het vrachtwagenrijbewijs is onderverdeeld in verschillende categorieën. Namelijk het C, CE, C1 en C1E rijbewijs. Het categorie rijbewijs hangt af van het gewicht van de vrachtwagen en of je met een vrachtwagenaanhanger mag rijden. Om rijexamen te doen voor het C en CE rijbewijs moet je minimaal 21 jaar zijn. Wanneer je het rijbewijs C in combinatie met de vakbekwaamheid (code95) haalt, dan is het mogelijk om dit rijbewijs vanaf 18 jaar te behalen. Voor de rijbewijzen C1 en C1E mag je ook vanaf 18 jaar je rijbewijs halen en vanaf 17 jaar starten met de rijlessen.

Dit zijn de soorten rijbewijzen in combinatie met het type vrachtwagen:

Drie theorieonderdelen voor het vrachtautorijbewijs

Voordat je van start gaat met de praktijklessen dien je eerst je theorie-examens te behalen. Afhankelijk van het vrachtwagenrijbewijs dat je gaat halen, zijn er drie verschillende theorie onderdelen. Basis Verkeer, Techniek, Lading, vervoerswetgeving (Vakbekwaamheid module 1) Dit theoriecertificaat heb je nodig als je een rijbewijs wilt halen in de categorie C zonder vakbekwaamheid.

2e onderdeel: Verdieping Voertuigtechniek en Veilig lading vervoeren (Vakbekwaamheidmodule 2) Dit theoriecertificaat heb je nodig als je een rijbewijs wilt halen in de categorie C met vakbekwaamheid/code 95.

3e onderdeel: Verdieping Wet- en regelgeving, Markt en Beroepshouding (Vakbekwaamheid module 3) Dit theoriecertificaat heb je nodig als je een rijbewijs wilt halen in de categorie C met vakbekwaamheid/code 95.

Wanneer je het theoriegedeelte succesvol hebt afgerond is het tijd voor het échte werk: het praktijkgedeelte. Hierbij ga je praktijklessen volgen die jou voorbereiden op het praktijkexamen. Wij geven praktijk opleidingen voor het vrachtwagenrijbewijs door heel Friesland. Gemiddeld heeft een deelnemer 20 a 25 lesuren nodig tot het praktijkexamen. Tijdens de lessen krijg jij uitleg over de controle van de vrachtauto en de administratie, het rijden binnen en buiten de bebouwde kom, het rijden op verschillende wegen en wegtypen en de bijzondere verrichtingen.

Vrachtwagenrijbewijs Friesland: praktijkopleidingen

Behaal je code95 nascholingspunten bij Dinkla

Ga je beroepsmatig de vrachtwagen besturen? Dan ben je verplicht om je code95 punten te behalen. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van 35 uur nascholingen. Zit jij nog niet op dit aantal uren? Wacht dan niet te lang! Wanneer jouw code95 aantekening is verlopen, mag jij de weg niet meer op als beroepschauffeur. Wij geven maandelijks meerdere code95 cursussen.

Heb jij nog twijfels of je vrachtautochauffeur wilt worden? Wij geven je vijf goede redenen, lees ze hier. Wist je al dat je bij ons binnen slechts 3 weken je vrachtautorijbewijs kunt halen?

Vrachtautochauffeur worden in Friesland? Begin bij Dinkla!