Als bestuurder van een voertuig komen we er allemaal weleens mee in aanraking: het naderen van een hulpverleningsvoertuig met zwaailichten. Weet jij wat je moet doen bij zwaailichten in je spiegel? We zetten het nog even voor je op een rij.

 

Zwaailichten in je spiegel? Blijf kalm!

Het allerbelangrijkste wanneer je te maken krijgt met zwaailichten: blijf kalm. Neem eerst de rust om te kijken hoe je zo veilig mogelijk aan de kant kan gaan en kies dan de beste optie. Ga geen rare capriolen uithalen of de verkeersregels overtreden. Ook niet wanneer er een voertuig nadert met zwaailichten. Bestuurders van de voorrangsvoertuigen zijn erop getraind om hun eigen weg te vinden en mogen daarom van de verkeersregels afwijken.

Rijstrook

Is er een rijstrook vrij? Zorg ervoor dat deze vrij blijft, zodat het hulpverleningsvoertuig hier gebruik van kan maken. Is er geen strook vrij? Houdt zo veel mogelijk rechts aan, zodat het voertuig met zwaailichten kan passeren. Sta je stil, bijvoorbeeld bij het stoplicht? Zorg dan dat je de achterbanden van je voorganger kunt zien. Dan blijft er nog ruimte over voor het voorrangsvoertuig wanneer deze zou willen invoegen.

Rotonde

Wanneer je een rotonde nadert wacht dan totdat het voorrangsvoertuig zich op de rotonde bevindt. Rij je zelf op de rotonde? Blijf dan op de rotonde rijden totdat het voorrangsvoertuig de rotonde heeft verlaten. Hierdoor voorkom je dat je het hulpverleningsvoertuig in de weg zit.

Snelweg

De regels op de snelweg zijn net even iets anders. Ook hier geldt houdt zoveel mogelijk rechts aan, maar dit betekent niet dat je op de vluchtstrook mag rijden om ruimte te maken. Hulpverleners halen normaliter op de snelweg links in, maar als er file is maken zij gebruik van de vluchtstrook.

Toegestane snelheid

Het te laat zien van de zwaailichten komt vaak door een te harde snelheid. Houd je daarom aan de maximale snelheid. Wanneer het voertuig nadert is het ook niet handig om langzamer te rijden. Houd je aan de toegestane snelheid en maak plaats wanneer dit op een veilige manier kan.

Je kennis over zwaailichten in het verkeer testen? Doe dan hier de quiz.