Zo rijd jij veilig bij aquaplaning!
We weten allemaal dat het heel hard kan regenen in ons land. Zo hard zelfs, dat straten geheel onder water komen te staan. Het is een kunst op zich om met de auto door een diepe waterplas te rijden en het brengt ook nog eens risico’s met zich mee. Iedereen heeft er dus wel eens mee te maken: aquaplaning. Wat is het, hoe ontstaat het en belangrijker nog: hoe voorkom je het? Wij vertellen het je!
Wat is aquaplaning?
Wanneer je bij zware regenval door een waterpartij rijdt, kan je auto plotseling grip verliezen. Er ontstaat een waterfilm tussen de band van het voertuig en het wegdek, waardoor je auto (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. Dit noemen we aquaplaning en wordt veroorzaakt door een combinatie van regenval én een te hoge rijsnelheid.
Zo voorkom je aquaplaning
De kans op aquaplanning wordt vergroot door versleten banden, een te hoge snelheid, een licht voertuig met brede banden of beschadigingen aan het wegdek. Dit kun je toch voorkomen door de volgende tips:
– Pas je snelheid aan wanneer het wegdek nat is.
– Behoud je banden op de juiste spanning
– Vervang je banden bij een profieldiepte van 2 millimeter
– Probeer niet in de watersporen te rijden, maar houd wel rekening met je wegligging
– Ontwijk grote plassen op het wegdek
Wat te doen bij aquaplaning?
Je kunt aquaplaning nooit helemaal voorkomen. Wat moet je doen als je toch geen controle meer hebt over je auto? Laat geleidelijk het gaspedaal los. Trap de koppeling in en houd het stuur recht. Probeer vooral kalm te blijven als je auto toch gaat slippen.
Hoe reageer je bij aquaplaning?
Durf jij echt niet meer verder te rijden met extreem slecht weer? Weet dan dat het is toegestaan om op de vluchtstrook te staan. Houd er wel rekening mee dat de vluchtstrook bij slecht zicht niet de meest veilige plek is om stil te staan. Wil je toch je de volgende keer zekerder voelen bij regenachtig weer? Volg een slipcursus en je leert in een mum van tijd je auto onder controle te houden bij verschillende weersomstandigheden.