Je rijdt een drukke straat in en er is nog één plekje vrij langs de kant van de weg. Je moet dus fileparkeren. Met deze stappen is fileparkeren een makkie!

 

#1: Kies de juiste plek

Hier begint het fileparkeren allemaal mee: de juiste plek uitzoeken. Kies als je voor de eerste keer gaat fileparkeren niet voor een lastige plek en zoek een straat met een lage stoeprand. Zorg er verder voor dat je een ruimte hebt die minstens een meter langer is dan je eigen auto. Anders wordt het inparkeren wel een hele moeilijke klus!

#2: Afstand houden

Als je de juiste plek hebt, rijd er dan eerst voorbij. Vervolgens ga je met je auto ongeveer 50 centimeter naast de auto staan waar jij achter wilt parkeren. Let op: in dit voorbeeld staat de geparkeerde auto aan onze rechterkant! Het is dan belangrijk dat je rechterbuitenspiegel ongeveer op gelijke hoogte staat als het achterwiel van de auto naast je! Staat de auto aan de linkerkant, kijk dan goed naar je linkerbuitenspiegel!

#3: Op tijd insturen

Je bent nu klaar om de auto achteruit in te parkeren. Rijd de auto langzaam recht achteruit. Als de bumper van de geparkeerde auto ongeveer halverwege jouw auto is, draai dan je stuur zo ver mogelijk naar rechts! Staat de auto aan de linkerkant van jouw auto, stuur dan naar links.

#4: De stoeprand

Na het insturen blijf je ondertussen in hetzelfde rustige tempo achteruitrijden. Let goed op de stoeprand! Als deze in je rechter of linkerbuitenspiegel verschijnt, is het alleen nog maar een kwestie van de auto rechtzetten.

#5: Fileparkeren is een feit!

Je bent alweer aangekomen bij de laatste handeling. Nadat de stoeprand in je rechterbuitenspiegel is verschenen, draai je het stuur helemaal naar links (of rechts) terwijl je, nog steeds, rustig in hetzelfde tempo achteruit rijdt. Je rijdt net zo ver tot je recht naast de stoeprand staat. Eventueel kan je nog naar voren of achteren om een betere uitgangspositie voor jezelf te creëren. En klaar is het

Oefenen met fileparkeren? Dat kan!

Wil je toch nog even oefenen met fileparkeren of wil je meer informatie? Geef het aan bij je rijinstructeur of neem contact met ons op!