Gladde wegen, sneeuw in de berm… De winter is in volle gang! In de auto kan het behoorlijk omschakelen zijn. Immers: wat doe je bij gladheid? En wat is de beste manier om uit de sneeuw weg te rijden? Je leest het hier!

Gladde wegen

Hoewel er op de meeste wegen in Nederland zout wordt gestrooid, kan het glad zijn bij vorst of sneeuw. Let op dat je bij gladde wegen niet teveel of onnodig remt. Moet je onverhoopt toch remmen? Zorg dan dat je de rem en koppeling tegelijkertijd intrapt zodat het ABS (antiblokkeersysteem) wordt geactiveerd en je kunt blijven sturen. Blijf bij gladde wegen extra alert op je omgeving: kijk ver vooruit en houd meer afstand ten opzichte van objecten of je voorganger. Voorkom abrupte bewegingen aan het stuur, zo heb je minder kans dat je wegglijdt. Is er een pak sneeuw gevallen? Veeg dan zoveel mogelijk weg van je auto, zodat je medeweggebruikers er geen last van hebben tijdens het rijden. Om weg te rijden in de sneeuw is het belangrijk om je gas en koppeling te doseren. Om de kans op slippen te verkleinen kun je eventueel wegrijden in de tweede versnelling.

Denk om je lichten

Zichtbaarheid is één van de belangrijkste punten bij slecht weer. Zorg dat je de verlichting dan ook altijd aan hebt, ook overdag! Voordat je wegrijdt is het van belang dat je zelf goed zicht op de weg hebt. Wacht daarom tot de ruiten vrij van condens zijn voordat je de weg op gaat.

Code geel, oranje & rood

Het KNMI waarschuwt voor veranderende weersomstandigheden door middel van codes. Of het nu gaat om code geel, oranje of rood: je mag altijd de weg op, maar extra aandacht is vereist. Bij code geel is er kans op gevaarlijk weer en is extra oplettendheid van belang. Bij code oranje is er een grote kans op extreem of gevaarlijk weer en is het aan te raden je daarop voor te bereiden indien je de weg op gaat. Code rood betekent extreem weer. Bij deze code is het raadzaam om niet de weg op te gaan indien dit niet nodig is. Let op: rijlessen gaan niet door bij code rood. Je rijinstructeur stelt je hier van op de hoogte.

Auto voorbereiden

Zorg dat je auto is voorzien van enkele standaard voorzieningen. Denk hierbij aan slotenontdooier, ruitontdooier en ijskrabber. Verwissel aan het begin van het seizoen je ruitenvloeistof door antivriesvloeistof. Normale ruitenvloeistof kan namelijk bevriezen bij lage temperaturen.

 

Ga je op wintersport? Hier lees je hoe je veilig op je wintersport bestemming arriveert!