Op 13 september 2021 veranderde de Richtlijnen vakbekwaamheid (Code 95) voor vrachtwagenchauffeurs. De wijzigingen gaan vooral over de nascholingen. Dit heeft invloed op alle beroepschauffeurs, maar ook op ons als aanbieder. Wil je weten wat deze wijzigingen voor jou betekenen? Je leest het hier.

Wijzigingen in nascholing

De wijzigingen die op 13 september 2021 werden ingevoerd hebben betrekking op de nascholing. Er wordt een limiet gesteld op hoe vaak je een specifieke nascholingscursus mag herhalen in een nascholingscyclus van 35 uur. Een beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus één cursus herhalen, de overige cursussen moeten uniek zijn. Een cursus die meetelt voor 7 uur, mag niet meer worden herhaald binnen één nascholingscyclus.

Ben jij een beroepschauffeur en heb jij voor 13 september 2021 een cursus meer dan één keer herhaald? Dan blijven de behaalde punten geldig

Opgeknipte cursusdagen en e-learning

De tweede wijziging vindt plaats in de opgeknipte theoretische nascholingscursussen. Het is vanaf de ingangsdatum verplicht om opgeknipte cursusdagen op elkaar aan te laten sluiten. Bij nascholingscursussen met e-learning en praktijktrainingen blijven de 10 kalenderdagen van kracht. Voor deze verandering is er geen overgangsregeling.

Voorbeeld: een cursus is opgedeeld in twee dagdelen. Het eerste dagdeel vindt plaats op 5 oktober 2021. Dan moet het tweede dagdeel plaatsvinden op 6 oktober 2021 (m.u.v. zon- en feestdagen).

Daarbij is het niet meer mogelijk om meer dan 12 uur in één nascholingscyclus (35 uur) te besteden aan e-learning. De e-learningcursussen bestaat minimaal uit 4 uur thuis studie achter je eigen computer. Heb jij voor de ingangsdatum meer dan 12 uur besteed aan e-learning in één nascholingscyclus? Dan gaan je behaalde punten niet verloren.

Verplichte opleidingen EU-wetgeving

In Europa zijn er verordeningen en richtlijnen die een opleiding verplichten. Dit komt voor bij het vervoeren van vee of pluimvee en het vervoeren van gevaarlijke stoffen (ADR). In de nieuwe Richtlijn (Code 95) staat dat je in een nascholingscyclus, één opleiding uit andere verordeningen en richtlijnen mee mag laten tellen voor 7 uur nascholing. Vanaf 13 september wordt er een uitzondering gemaakt voor ADR-opleidingen, die mogen vanaf dat moment voor 14 uur meetellen. Dit geldt voor zowel initiële als de verlengingsopleidingen. Heb jij al meer dan 14 uren gevolgd? Dan blijven deze uren behouden. Wel zijn aanvullende uren uitgesloten binnen dezelfde nascholingscyclus.

Meer informatie

Wil je meer weten over de veranderingen in Code 95? Het CBR vertelt je er alles over. Heb jij nog vragen over bijvoorbeeld de behaalde uren of wil je wat wijzigen in de geplande cursussen? Neem dan contact met ons op.