Luide sirenes en felle zwaailichten. Het paniekscenario voor veel (beginnende) bestuurders. Voor veiligheid op de weg is het erg belangrijk om juist te handelen wanneer er een voorrangsvoertuig aankomt. Denk aan een ambulance, politie- of brandweerauto. Maar… hoe pak je dat aan? Een paar tips, zodat jij exact weet wat je moet doen!

Houd je aan de regels

Allereerst is het belangrijk dat je je aan de regels houdt. Ga niet harder rijden dan de maximumsnelheid en doe geen onvoorspelbare dingen. Wijk niet op onverwachte plekken uit. Vervolg je weg tot er een ruimte is waar je kunt staan, zoals op een parkeerhaven. Uitwijken naar de berm kan erg gevaarlijk zijn! Vaak rijden bestuurders door rood wanneer er een voorrangsvoertuig aankomt, terwijl een klein stukje naar voren rijden en aan de zijkant extra ruimte creëren al voldoende is.

Rondje rotonde

Mocht je net over de rotonde rijden en er een voorrangsvoertuig aankomen, doe dan nog even een extra rondje! Zo kan de ambulance, brandweer- of politieauto zonder problemen de rotonde verlaten.

Rij- of vluchtstrook

Is er een extra rij- of vluchtstrook vrij? Laat dit dan ook lekker zo! Zo heeft het voorrangsvoertuig genoeg ruimte om al het verkeer in te halen en kun jij rustig door blijven rijden.

Afstand houden

Of er nu wel of geen voorrangsvoertuigen passeren, afstand houden van het voortuig voor je moet je altijd doen. Toch is het belangrijk om in een situatie als deze extra afstand te nemen. Zo kunnen jij en je voorganger genoeg ruimte maken.

 

Kortom: een hele hoop manieren om het passeren van een voertuig met zwaailichten en sirenes goed te laten verlopen. Blijf rustig en kalm, dan komt alles goed!