De dode hoek: ieder voertuig heeft er een. Bij het ene voertuig is de dode hoek groter dan bij de ander. Bij vrachtwagens is de dode hoek een veel besproken onderwerp. Want weet jij wanneer je wel of niet zichtbaar bent voor de vrachtwagenchauffeur?

De vrachtwagenchauffeur

Een vrachtwagenchauffeur moet veel spiegels in de gaten houden. Daarnaast moet hij rekening houden met de weer- en verkeersomstandigheden. Hoe goed hij ook zijn best doet, hij ziet lang niet altijd alles. Daarom is het van belang dat andere verkeersdeelnemers hier ook rekening mee houden.

De dode hoek

De dode hoek is de ruimte rondom de vrachtwagen waar de chauffeur jou niet kan zien. Ondanks alle extra spiegels en camera’s die op een vrachtwagen zitten blijven er altijd meerdere hoeken onzichtbaar. Daarom is het belangrijk om te weten waar de dode hoek zich bevindt.

 

1. Rond de cabine

Steek nooit vlak voor de cabine de weg over. Want hoe hoger de cabine is, hoe minder de chauffeur ziet wat er voor hem gebeurt. Neem dus geen onnodig risico en kijk of jij de chauffeur ziet zitten, dan kan hij jou ook zien!

 

2. Achter de oplegger of laadbak

De chauffeur ziet he-le-maal niks wat er achter de vrachtwagen gebeurd. Let dus goed op wanneer de vrachtwagen zich naar achteren beweegt. Loop er nooit vlak achter langs, maar neem de ruimte.

 

3. Rechts van de vrachtwagen

Je bent je er misschien niet bewust van, maar rechts van de vrachtwagen bevindt zich een grote dode hoek. Doordat de vrachtwagen zich naar rechts beweegt verschuift de dode hoek. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. Wees je hiervan bewust en ga nooit naast een vrachtwagen staan, maar blijf op een afstandje!

 

Tips

– Geef de vrachtwagen voorrang wanneer je niet zeker weet of de chauffeur je heeft gezien.
– Probeer oogcontact met de chauffeur te maken.
– Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van de vrachtwagen.