Wachttijd praktijkexamen: wat houdt het in?
Is het bijna tijd voor je praktijkexamen? Dan heb je vast wel eens van de wachttijd gehoord. Maar wat houdt het precies in en waarom kan het soms heel lang duren? Dat leggen wij uit! Lees je mee?
Wat is wachttijd?
Je kunt niet van tevoren weten hoeveel lessen jij exact nodig hebt om in één keer te slagen voor je rijexamen. Daarom bepaalt de rij-instructeur eerst jouw 0-meting. Wat is jouw basiskennis? Vervolgens wordt er een inschatting gemaakt wat betreft aantal lessen. Het rij-examen wordt dan vaak alvast aangevraagd. Vaak zit er namelijk enkele weken (heel soms zelfs langer!) tussen het aanvragen en de examendatum. Dit noemen we ook wel wachttijd.
Praktijkexamen wachttijd eerste keer
De wachttijd voor het praktijkexamen is steeds verschillend. De aangegeven wachttijd in de CBR-overzichten kan steeds veranderen door tussentijdse reserveringen en annuleringen. Je rijschool (wij dus!) verzorgt de aanvraag van het praktijkexamen. Die kan daarbij rekening houden met de dagen waarop je geen examen kunt doen vanwege bijvoorbeeld schoolexamens of vakantie. Geef deze data van tevoren door aan je instructeur, dat scheelt een hoop geregel.
Waarom lange wachttijden?
Het kan zo zijn dat de wachttijd voor een praktijkexamen vrij lang duurt. Dit kan zijn omdat er minder examinatoren beschikbaar zijn dan normaal of omdat er een piek in af te nemen examens is. Als je zelf voor een bepaalde tijd wilt afrijden kun je dit aangeven bij je rijschool en kun je ervoor zorgen dat de instructeur jouw tijdig inplant!
Herexamen wachttijd
Hoe goed je je best ook doet, het kan zijn dat jij je praktijkexamen niet de eerste keer haalt. Gelukkig kun je dan herexamen doen! Ook hierbij heb je te maken met wachttijd. Er dient namelijk minimaal 2 weken tussen het eerste en tweede examen te zitten. Zo heb je tijd om nog wat lessen te volgen en de punten te verbeteren die tijdens het examen niet zo goed gingen.