Wil je met een aanhanger de weg op? Daarvoor heb je in veel gevallen een E achter B rijbewijs nodig. Wij vertellen je meer over het behalen van het aanhangerrijbewijs en de voordelen hiervan!

Wanneer heb je een E achter B rijbewijs nodig?

Aan het verhuizen, wil je op vakantie met de caravan of wil je je boot of paard vervoeren? In de meeste gevallen heb je dan een E achter B rijbewijs nodig. Het E achter B rijbewijs, ofwel aanhangerrijbewijs, is verplicht als de aanhanger inclusief laadvermogen meer weegt dan de ledige massa van het voertuig of als de massa van de totale combinatie meer dan 3500 kilo bedraagt.

De voordelen

Om je aanhangerrijbewijs te behalen, volg je rijlessen en doe je een praktijkexamen bij het CBR. Er zijn verschillende voordelen aan het behalen van een aanhangerrijbewijs:

  • Het rijden met een aanhanger krijg je helemaal onder de knie
  • Je hebt betere controle over de auto én de aanhanger
  • Veiligheid: je weet welke plek jouw aanhanger inneemt in het verkeer
  • Verkeerssituaties met een aanhanger kan je beter inschatten
  • Met een aanhangerrijbewijs mag je meer gewicht trekken. Ga je bijvoorbeeld (helpen) verhuizen? Dan hoef je minder vaak op en neer te rijden!

De eisen voor een aanhangerrijbewijs

Wat de eisen zijn voor het behalen van een E achter B rijbewijs? De naam zegt het eigenlijk al. Voordat je het aanhangerrijbewijs mag halen, dien je in het bezit te zijn van een B-rijbewijs. Daarvoor moet je minimaal 18 zijn én je moet praktijkexamen doen bij het CBR.

Haal je E achter B rijbewijs bij Dinkla Verkeersopleidingen

Snel op pad kunnen met meer laadgewicht? Wanneer je ervaring hebt met aanhangers, kan je bij ons je E achter B rijbewijs al binnen één dag halen! Heb je geen ervaring? Geen probleem: het is ook mogelijk om met losse lessen te beginnen, neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.