Zenuwachtig voor je examen? Dat is nergens voor nodig. Met onze tips helpen we je op weg naar een succesvol en ontspannen rijexamen. Succes!

Tip 1: Slaap minimaal 8 uur

Plan de avond voor je rijexamen weinig tot niets. Doe iets waarvan je ontspannen wordt, zoals sporten of film kijken. Slaap minimaal 8 uur en zorg dat je goed bent uitgerust.

Tip 2: Een goede voorbereiding…

Zorg dat je alle benodigde formulieren en je identificatiebewijs uitgeprint klaar hebt liggen. Leg het op een logische plek neer of stop het vast in je tas. Zo weet je zeker dat je niets vergeet!

Tip 3: Eet een goed ontbijt

Het is belangrijk om goed te ontbijten. Kies voor een producten met langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen, zoals vers fruit, yoghurt met muesli of bruin brood. Op deze manier krijgen je hersenen de perfecte brandstof!

Tip 4: Plan een rijles voor je rijexamen

Je rijinstructeur heeft je dit ongetwijfeld aangeraden: neem een rijles voor je examen! Zo ben je ‘warmgedraaid’ en extra scherp voor het examen. Doordat je eventjes achter het stuur hebt gezeten is de spanning voor het examen ook zo goed als verdwenen.

Tip 5: Blijf kalm

Maak het rijexamen niet te groot in je hoofd. Probeer niet teveel te denken aan de gevolgen als je niet slaagt. Je maakt gewoon een autorit, zoals je de afgelopen maanden al vaker hebt gedaan. Blijf kalm en rustig.

Tip 6: Wees voorzichtig

Rij voorzichtig tijdens het rijexamen. De examinator zal letten op hoe jij de spiegels gebruikt. Veiligheid is namelijk prioriteit #1. Laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Geef dus niet snel gas om nog even over het zebrapad te scheuren, maar neem de tijd om voetgangers over te laten steken. Kom je van rechts op een kruispunt? Dan ga je pas voor als je zeker weet dat alle andere weggebruikers je hebben gezien.

Tip 7: Rij actief

Wanneer je te defensief rijdt, kun je hierop afgerekend worden. Een goed voorbeeld van defensief rijden is onder de toegestane snelheid rijden.

Tip 8: Fouten maken mag!

Slaat de motor af bij het eerste kruispunt of lukt een speciale verrichting niet in één keer? Geen enkel probleem. Je mag fouten maken tijdens je rijexamen. Blijf positief en optimistisch, dan komt het goed. Maak je een foutje? Los de situatie goed op en rij rustig verder.