Je kent het wel: laaghangende zon tijdens het autorijden. Door verminderd zicht heb je meer kans op ongelukken. Hoe je zo optimaal mogelijk deze momenten doorkomt? Wij vertellen het je!

Schone ruiten

Zorg ervoor dat de ruiten van je auto of het scherm van je motor schoon zijn. Door stof, krasjes, vliegjes of andere viezigheid wordt je zicht sterk vermindert als de laaghangende zon erop schijnt. Dit geldt ook voor de binnenkant van het raam of scherm. Onderweg en last van een vies raam? Bij de meeste tankstations kun je je ramen schoonmaken. De binnenkant van het raam kun je het beste met een glasreiniger schoonmaken. Ben je vergeten te poetsen en je ziet niet veel door je ramen door de zon? Dan is het handig om even met de ruitenvloeistof te sproeien. Let er wel op dat je die op tijd bijvult.

Zonnebril in de auto

Een voor de hand liggende tip is om een goede zonnebril op te zetten. Nog handiger is om standaard een zonnebril in je auto te laten liggen. Zo vergeet je ‘m ook niet! Bijvoorbeeld de mooie Dinkla zonnebril ;), die je ontvangt wanneer je je rijopleiding bij ons hebt afgerond. Een zonnebril met gepolariseerde glazen is het beste. Deze glazen passen zich automatisch aan. Met felle zon worden de glazen donkerder, met bewolking worden ze lichter.

Langzamer rijden tijdens laaghangende zon

Door langzamer te rijden tijdens laaghangende zon, heb je meer tijd om te reageren op je medeweggebruikers. Immers: je medeweggebruikers worden ook verblind door de zon. Door voldoende afstand te houden heb je genoeg remafstand als er wél iets gebeurt.

Gebruik je zonneklep

Even geen zonnebril binnen handbereik? Gebruik dan je zonneklep, die zit er niet voor niets! De meeste zonnekleppen kun je naar beneden doen en naar de zijkant. Let wel goed op de weg tijdens het instellen van de zonneklep. Je wil natuurlijk wel veilig blijven rijden.