Om op de openbare weg te mogen rijden met een trekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), heb je een trekkerrijbewijs nodig. Voor dit rijbewijs mag je al vanaf 15,5 jaar beginnen met het theorie-examen. Vanaf je 16e mag je starten met de praktijklessen en het behalen van het praktijkexamen. Wij bereiden je voor op het theorie-examen van het trekkerrijbewijs! 

Theorie-examen trekkerrijbewijs: onderdelen

Om te mogen starten met de praktijklessen van het trekkerrijbewijs is het verplicht om eerst je theorie-examen te halen. Tijdens het theorie-examen komen er drie onderwerpen aan bod: verkeersregels, verkeersinzichten en kennis van het voertuigZorg ervoor dat je goed voorbereid bent op deze onderwerpen. Wees op de hoogte van de handelingen die je in verschillende situaties moet uitvoeren en leer het voertuig kennen. Weet wat je te wachten staat en maak meerdere oefenexamens. Besteed extra aandacht aan de foute antwoorden.  

Zo verloopt het theorie-examen

Ben je goed voorbereid en er klaar voor? Aanmelden maar! Het aanmelden voor het theorie-examen kan via je rijschool of je kunt jezelf aanmelden bij het CBR.  Het theorie-examen bestaat uit 50 vragen, waarvan er 40 goed beantwoord moeten worden. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Het examen is – net zoals het bij het theorie-examen voor de auto – 1,5 jaar geldig. Binnen die tijd moet je het praktijkexamen halen. Zorg dat ervoor dat je op tijd bij het examen aankomt. Probeer 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Neem je identiteitsbewijs en reserveringsnummer mee.  

Tips tijdens het theorie-examen

  • Kies voor het eerste antwoord wat in je op komt, vaak is dit de juiste keuze
  • Neem de tijd en lees de vragen goed door
  • Eet een banaan, hierdoor zal je je wellicht beter kunnen concentreren
  • De regels die je moet kennen voor het theorie-examen, gaan grotendeels over de regels die gelden op de openbare weg. Deze regels gelden ook voor veel andere voertuigen. Nu je er toch mee bezig bent, kan het handig zijn om meer rijbewijzen in één periode te halen. 

Theorietraining van Dinkla Verkeersopleidingen

Moeite om alle regels en wetten te beheersen? Wij helpen je op weg. Maak gebruik van onze theorietraining. Tijdens deze theorie dag, ochtend of middag, behandelen wij de theorie en kunnen we kijken naar eventuele verbeterpunten. Zo kunnen we aansluitend een examen inplannen. Het is ook mogelijk om individuele theorielessen te volgen. Meer informatie of een afspraak plannen? Neem gerust contact met ons op!