Het gebeurt niet zo vaak, maar toch kan Nederland kampen met een fikse sneeuwbui. De keren dat het voorkomt willen we ongelukken zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Niet iedereen heeft ervaring met rijden in de sneeuw. Daarom geven wij een aantal tips zodat jij veilig de weg op kan!

Houd afstand

We kunnen je niet vaak genoeg waarschuwen, maar afstand houden is tóch echt de sleutel tot minder ongelukken. Die paar meter extra ruimte geeft je een stuk meer tijd om op onverwachte gebeurtenissen te reageren. Bijvoorbeeld als je voorganger een noodstop moet maken, zo heb jij de tijd om beheerst te remmen.

Rustig optrekken

Het kan gebeuren dat als je optrekt vanuit stilstand, je al begint te glijden. De slippende banden graven zich dieper in de sneeuw en je auto komt niet meer van zijn plek. Het klinkt gek, maar het kan helpen om in de tweede versnelling weg te rijden. Geef zo weinig mogelijk gas en laat de koppeling rustig opkomen. Bij optrekken is het verstandig om eventuele veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. Deze maken het wegrijden in de sneeuw juist moeilijker. Rijd je weer? Zet deze dan weer aan.

Verschillende manieren van remmen

In de ene situatie is hard remmen een vereiste, in een ander situatie is het onverstandig om te remmen. Wij leggen twee situaties aan je voor:

 

1. Hard remmen
Als je een noodstop moet maken, dan wil je natuurlijk wel dat je antiblokkeersysteem (ABS) goed werkt. Die werkt alleen als je de remdruk hooghoudt en niet als je ‘pompend’ remt. Moet je een noodstop maken? Trap dan tegelijkertijd de rem en de koppeling in. Kijk er niet raar van op als je rempedaal gaat trillen. Je wielen blijven draaien door ABS, waardoor je kunt blijven sturen.

 

2. Niet remmen
Er wordt vaak gewaarschuwd om niet te remmen bij gladheid. In bochten is dat zeker waar. Zie je een bocht aankomen? Laat ruim voor de tijd je gas los. Doe dit ver van tevoren om vaart te minderen als je de bocht in gaat. Geef pas weer gas als je de bocht compleet uit bent. Heb je de bocht niet goed ingeschat en zie je de vangrail op je afkomen? Ga dan niet ineens het stuur omgooien, maar laat de auto rustig langs de vangrail glijden en stuur rustig de juiste rijrichting aan. Als je je grip weer terug hebt, ga je vanzelf weer de juiste kant op.

 

Wij raden aan om altijd alert te blijven tijdens sneeuw, ook mét winterbanden!