De winter is in aantocht en de eerste sneeuwvlokken dalen alweer neer. Wat gaat er dan gebeuren? Chaos op de weg! Toch zijn er manieren waarop jij je veilig kunt voortbewegen in het verkeer tijdens sneeuw en ijzel. Wij vertellen je hoe!

Hoe ontstaat slipgevaar?

Slipgevaar is zeker aanwezig bij een sneeuwbui of vrieskou. Automobilisten zijn vaak lichtelijk in paniek als het gaat om sneeuw en gladheid op de weg. De grootste boosdoener bij slipgevaar is de remweg. Er wordt vaak vergeten dat deze 2x zo lang is bij een glad wegdek.

Slipgevaar: hoe te handelen?

Als eerste wordt er aangeraden om op de rechterweghelft te rijden. Doordat de vluchtstrook zich naast je bevindt heb je meer ‘uitwijkmogelijkheden’ wanneer je bijvoorbeeld niet op tijd kunt remmen. Probeer overigens remmen zoveel mogelijk te voorkomen. Zelfs als een ongeluk zich nadert kun je beter kijken of je het object kunt ontwijken. Lukt het niet om remmen te voorkomen? Druk dan je koppeling én rem tegelijk in en stuur voorzichtig bij.

Slipgevaar voorkomen

We kunnen je niet vaak genoeg waarschuwen: gebruik winterbanden! Winterbanden zijn essentieel om slipgevaar te voorkomen. Kies voor winterbanden met een profieldiepte van minimaal 2 mm. Kies voor zover het kan voor de openbare wegen, die zijn het beste gestrooid en dus minder glad. Vergeet niet: haastige spoed, is zelden goed. Dit geldt ook op de weg. Vertrek op tijd zodat je niet hoeft te haasten.

Wees altijd goed bedacht en check voordat je vertrekt nog even het weerbericht. Immers: voorbereiding is het halve werk!