Achteruitrijden, hoeken bepalen en insteken gaat nét even anders wanneer je rijdt met een caravan. Of je nu veel of weinig ervaring met het rijden met een caravan hebt: tips & tricks zijn altijd handig! In deze blog zetten we handige tips op een rij. Zo kun je heerlijk relaxed je vakantie in.

Rijbewijs voor caravan

Het is niet vanzelfsprekend dat je met elk soort rijbewijs een caravan mag besturen. Heb je alleen rijbewijs B? Dan mag de combinatie auto + caravan maximaal 3.500 kg bevatten. Met een rijbewijs B+ (code 96) is de toegestane massa 4.250 kg. Ben je in het bezit van een rijbewijs BE? Dan zou je in principe elke aanhanger mogen trekken, afhankelijk van het trekgewicht van je auto. Wat dit gewicht is kun je vinden in het kentekenbewijs van je auto.

Waarom E achter B?

In veel gevallen mag je dus met een caravan rijden, zonder hier een ‘extra’ rij-opleiding te volgen. Waarom dan toch een E achter B rijbewijs? In de dagopleiding voor dit rijbewijs leer je essentiële punten met betrekking tot beladen, aan- en afkoppelen, parkeren en veiligheid. Geen overbodige luxe dus!

Rijden met een caravan: tips

– Bochten rijden: weet wat de maximale schaarhoek is en neem de bocht heel ruim. Exact weten hoe je de bocht achteruit neemt? Check dan onze YouTube video.

– Inparkeren / insteken: je kunt het beste linksom insteken, zo heb je direct zicht vanaf de bestuurderskant. Bij het insteken of inparkeren van de caravan is het van belang dat je een meter afstand van de kant houdt, in verband met het uitzwenken. Vervolgens plaats je de caravan gelijk met het begin van de parkeerplaats waar je wilt insteken. Ga voorzichtig rijden en stuur volledig naar rechts. Kom het referentiepunt voor de voorkant van de caravan in je spiegel tevoorschijn? Stuur dan weer helemaal naar links. Blijf ondertussen rustig achteruitrijden en voilà!

– Of het nu gaat om insturen, parkeren, achteruitrijden of gewoon vooruitrijden. Wees voorzichtig, kijk goed in je spiegels en houd controle over je snelheid. Rijd met beleid, zo kun je tijdig bijsturen indien nodig.

Opfriscursus caravan

Eventjes je caravanskills opfrissen? Dat kan! Neem contact voor ons op voor de mogelijkheden.