Een rijbewijs halen als je ADD of ADHD hebt? Tuurlijk kan dat! Wanneer je ADD of ADHD hebt, heb je iets minder aandacht en concentratie. Daardoor kan het soms een uitdaging zijn. Je kan natuurlijk gewoon je rijbewijs halen, maar er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten.

 

Rijbewijs halen met ADD of ADHD

Ongeveer 2% van de Nederlanders heeft ADD of ADHD. Over het algemeen kan iedereen daarmee goed autorijden en mag je dus gewoon je rijbewijs halen. Het is wel belangrijk om bij jouw rijschool en het CBR aan te geven dat je ADD of ADHD hebt. Het kan gevolgen hebben als je dat niet doet. Zo kan een verzekering weigeren uit te keren als na een ongeval blijkt dat je ADD of ADHD verzwegen hebt of je rijbewijs kan worden ingenomen.

ADD en ADHD doorgeven voor rijexamen

Vooraf aan het rijexamen vul je een gezondheidsverklaring in. Dan krijg je de mogelijkheid om aan te geven dat je ADD of ADHD hebt. Vervolgens kun je een verwijzing krijgen naar een onafhankelijke specialist, die jou onderzoekt en een rapport schrijft voor het CBR. Aan de hand daarvan wordt er door een arts van het CBR beoordeeld of je geschikt bent om te rijden. Ben je geschikt? Dan doe je een rijtest. Gaat die test goed? Dan ben je rijgeschikt verklaard en kunnen wij jouw examen aanvragen! 

Verlengen van het rijbewijs 

Als je je rijbewijs al langer hebt en er wordt daarna ADD of ADHD geconstateerd, dan is het goed om de risico’s met een arts te bespreken. Heb je bijvoorbeeld twijfels over de invloed van ADD, ADHD of de medicatie op jouw rijvaardigheid? Dan kan een arts hier bij helpen! Bij het verlengen van het rijbewijs moet je weer een gezondheidsverklaring invullen. Geef dan aan dat je ADD of ADHD hebt. Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent. Daarna kun je je rijbewijs bij de gemeente laten verlengen. Is jouw rijbewijs nog lang niet verlopen, maar wil je zeker weten dat je rijgeschikt bent of vertrouw je je rijvaardigheden niet? Vul dan ook een gezondheidsverklaring in en laat het testen.

Meer informatie 

Laat je niet ontmoedigen door bovenstaande handelingen. Een rijbewijs is het meer dan waard! Heb je nog vragen? Neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag bij het behalen van jouw rijbewijs!