Het is zo ver: je hebt je rijbewijs gehaald! Maar… wat zijn de vervolgstappen na het behalen van je rijbewijs? Hoe krijg je dat waardevolle plastic kaartje in handen? Lees in deze blog precies wat je moet doen om je rijbewijs in handen te krijgen!

Je rijbewijs aanvragen en ophalen

Dat fantastische gevoel wanneer je de locatie van het CBR uitloopt: je bent geslaagd voor je rijbewijs! De eerste van de vervolgstappen na het behalen van je rijbewijs is het aanvragen van het document zelf. Dit doe je bij de gemeente. Neem de volgende dingen mee: een geschikte pasfoto, een identiteitsbewijs en een pinpas of contant geld. Na 5 tot 6 werkdagen ligt je rijbewijs klaar en kun je die ophalen.

Met spoed aanvragen

Kun of wil je niet zo lang wachten na het behalen van je rijbewijs? Dan kun je een spoedaanvraag doen bij je gemeente. Dan kun je je rijbewijs de dag na de aanvraag al ophalen. Hier zijn wel meer kosten aan verbonden dan bij een gewone aanvraag.

Beginnersrijbewijs na het behalen van je rijbewijs

Na het behalen van je rijbewijs, heb je de eerste 5 tot 7 jaar een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat je een gewoon rijbewijs hebt. Er zitten alleen een aantal voorwaarden aan verbonden. Dit rijbewijs werkt namelijk met punten. Als je wordt aangehouden vanwege een verkeersovertreding, worden er punten vanaf getrokken. Na aftrek van drie punten ben je je rijbewijs kwijt. Punten worden afgetrokken bij bijvoorbeeld:
– Bumperkleven op hoge snelheid;
– een ongeval veroorzaken met zwaar letsel;
– schade of letsel door verkeersregels niet goed op te volgen.

Laat het leren maar beginnen!

Je hoort het vaak: “Na het behalen van je rijbewijs, leer je pas écht rijden.” Dit is absoluut waar. In het begin kan het spannend zijn om zonder rijinstructeur te rijden en om aan een andere auto te wennen. Blijf vooral rustig en onthoud: fouten maken mag. De auto zal af en toe wel afslaan, laat je niet gek maken door bestuurders achter je en start de auto gewoon opnieuw. En de belangrijkste tip: blijf regelmatig autorijden. Vooral als je net je rijbewijs hebt, is het belangrijk om te blijven oefenen.

 

Ben je nog bezig met je rijbewijs en kun je niet wachten tot je zelf kan rijden? Lees de blog Snel je rijbewijs halen: 5 tips, dan haal je dat rijbewijs in no-time!