Met een aanhangwagen de weg op. Let daarbij goed op de regels! Het kan zowel met een rijbewijs B als BE. Maar wanneer heb jij wel en niet een rijbewijs BE nodig?

19 januari 2013: nieuwe regels!

We duiken eerst even kort de geschiedenis in. Op 19 januari 2013 veranderden de regels voor het rijden met een aanhangwagen. Tot die tijd mocht iedereen met het rijbewijs BE een aanhangwagen of oplegger achter de auto hebben van meer dan 750 kg. Als je na die dag je rijbewijs haalt, mag het gewicht van het trekkende voertuig in combinatie met de aanhangwagen niet zwaarder zijn dan 3.500 kg! De oude regels blijven echter gelden voor iedereen die zijn rijbewijs BE heeft gehaald vóór 19 januari 2013.

Met rijbewijs B ook een aanhanger?

Met je autorijbewijs (categorie B) mag je met een aanhangwagen gaan rijden. Let wel: de aanhangwagen mag dan inclusief het laadvermogen niet zwaarder zijn dan 750 kg. Let wel even op of je auto dit mag trekken. Zwaarder mag ook: de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en aanhangwagen mag dan niet meer bedragen dan 3.500 kg. Wat de toegestane maximum massa van de voertuigen is vind je terug op de bijbehorende kentekenbewijzen. Het gaat er dus om wat maximaal mag en het maakt niet uit of je voertuigen lichter dan het maximum belaadt.

Waarom rijbewijs BE?

Heb je een E achter B rijbewijs? Dan mag je met meer gewicht rijden, namelijk een aanhanger van 3.500 kg en een totaal combinatiegewicht van 7.000 kg! Het kan handig zijn om het gewicht te weten, hier kom je achter door te wegen bij een weegbrug in de buurt. Naast de meerdere kilo’s die je mee mag nemen in een aanhanger, zijn er meer redenen voor het halen van een rijbewijs BE. Zo krijg jij tijdens je praktijkexamen het rijden met aanhanger goed onder de knie en heb jij beter de controle over je auto en de aanhanger. Daarbij is het veiliger. Je leert tijdens de BE praktijkdag welke plaats jouw aanhanger inneemt in het verkeer. Zo kun je beter situaties inschatten met een aanhanger.

Conclusie

Kort gezegd gelden kun je dus de volgende gegevens onthouden bij je keuze om een E achter B rijbewijs te behalen:

Geen rijbewijs BE nodig

– Aanhangwagen en laadvermogen van < 750 kg
– Toegestane maximale massa voertuig + aanhangwagen = < 3.500 kg

Wel rijbewijs BE nodig

– Wanneer het gewicht van het voertuig en de aanhangwagen boven de 3.500 kg uitkomt
– Je wilt rijden met een maximaal gewicht van 7.000 kg

Rijbewijs BE halen

Wil je een rijbewijs BE halen bij Dinkla Verkeersopleidingen? Dan moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B én een praktijkexamen afleggen voor het rijden met aanhanger. Het is mogelijk om binnen een dag het E achter B rijbewijs te behalen. Heb je ervaring met het rijden van een aanhanger? Dan is de dagopleiding zeker aan te raden! Bij weinig of geen ervaring is een proefles altijd handig. Nog een voordeel: je hoeft geen theorie-examen af te leggen. Je kunt dus meteen beginnen met je praktijklessen! Meteen een les inplannen? Neem contact met ons op!