Er wordt wel eens gezegd: zonder rijbewijs kom je nergens. Om in een auto te rijden, dien je een autorijbewijs te halen. Maar is het rijbewijs voor de auto, rijbewijs B, wel alléén voor de auto bedoeld? Wij zetten voor jou de belangrijkste aspecten van een rijbewijs op een rijtje!

Vanaf welke leeftijd mag je voor je rijbewijs gaan?

Ben jij 16 jaar en wil je graag beginnen met het behalen van je rijbewijs? Dat kan! Je mag namelijk vanaf je 16e jaar beginnen met het theorie-examen. Vanaf 16,5 jaar mag je ook daadwerkelijk de weg op in de vorm van rijlessen. Ben je 17 jaar? Dan mag je het rijexamen afnemen. Heb je het autorijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e in de auto rijden samen met je opgegeven coach, bijvoorbeeld je vader of moeder. Dit kan met 2toDrive! Meer informatie? Lees hier de blog die wij er eerder over schreven!

In welke voertuigen mag je rijden?

Het rijbewijs B is voor iedereen bekend, maar in welke voertuigen mag jij rijden? Je mag meer rijden dan alleen een personenauto! Je mag volgens de overheid motorvoertuigen besturen met een maximale capaciteit van 9 personen, bijvoorbeeld: een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of bromfiets en met een maximale massa van 3500 kilo. Hier vallen bijna alle personenauto’s en bestelauto’s onder. Verder mag je ook met een aanhanger rijden als de maximale massa van de auto + aanhanger niet boven de 3500 kg uitkomt en waarbij de maximale massa van de aanhanger 750 kg is. Heb jij voor 1 juli 2015 een rijbewijs B gehaald en was je op dat moment 18? Dan krijg je het trekkerrijbewijs er automatisch bijgeschreven.

Rijbewijs B: internationaal

In sommige landen buiten de Europese Unie (EU) heb je een internationaal rijbewijs nodig als je aan het verkeer wil deelnemen. Dit is een vertaling van je rijbewijs in meerdere talen. Naast het internationale rijbewijs moet je altijd je geldige Nederlandse rijbewijs mee nemen! Let wel: niet voor ieder land in de wereld heb je tegenwoordig meer een internationaal rijbewijs nodig. Je kunt dit eenvoudig opzoeken op de website van de Rijksoverheid. Een internationaal rijbewijs vraag je trouwens eenvoudig aan via de ANWB.

Naar autorijbewijs pagina