Bij Dinkla Verkeersopleidingen slaan we vanaf januari een nieuwe weg in. Onze ervaren B-instructeurs introduceren de Rijopleiding In Stappen (RIS) methode, waarbij het RIS praktijkboek je begeleidt op de weg naar jouw autorijbewijs. Benieuwd naar wat dit betekent voor jouw rijlessen en welke voordelen het met zich meebrengt? Wij vertellen het je!

Wat is de RIS methode?

RIS draait om gestructureerd leren. In plaats van overweldigd te worden door informatie, neem je stap voor stap vaardigheden onder de loep. Denk aan het aanscherpen van verkeersregelkennis, het beheersen van manoeuvres en het navigeren door diverse verkeerssituaties.

 

De voordelen van de RIS methode

  • Stapsgewijs groeien: met het RIS praktijkboek ontwikkel je je door middel van een zorgvuldig uitgestippeld traject. Het helpt je om elke fase van jouw rij-ontwikkeling helder in kaart te brengen. Wat voor stappen dat onder andere zijn? Lees dan verder!
  • Reflecteren op je rijgedrag: de methode nodigt je uit tot zelfreflectie, zoals je terugkijkt op een reis. Waar kun je groeien? Wat zijn jouw sterke punten? Het helpt je bewust te worden van je rijgedrag en waar ruimte is voor verbetering.
  • Duidelijke aanwijzingen: het RIS praktijkboek geeft niet alleen instructies voor onze instructeurs, maar werkt ook als een richtlijn voor jouw voortgang. Het leert je de regels, maar laat je ook zien hoe je ze in het echte verkeer toepast. Het is jouw persoonlijke route naar rijvaardigheid!

 

Hoe gaat het te werk?

Samen met de instructeur stel je persoonlijke doelen op, van specifieke manoeuvres tot algemene rijvaardigheid. De gestructureerde lessen, gebaseerd op het RIS-stappenplan, richten zich op diverse vaardigheden en verkeerssituaties. En met praktische oefeningen, zoals het nemen van bochten of het beheersen van diverse parkeertechnieken, zie je vooruitgang in elke les! Na elke fase volgt een persoonlijke evaluatie, waarbij jouw instructeur zowel sterke punten benoemt als aandachtspunten met je bespreekt. Je wordt aangemoedigd tot zelfreflectie tijdens de les en via opdrachten in het RIS praktijkboek. Zo wordt het leerproces niet alleen gestructureerd, maar ook boeiend en leerzaam!

 

Het RIS-stappenplan: een overzicht

Welke stappen je dan precies doorloopt? Wij vatten het kort maar krachtig voor je samen:

 

  • Stap 1: voertuigbediening en basisvaardigheden

Hier leer je de kneepjes van het autorijden. Van sturen tot gas geven en remmen.

 

  • Stap 2: beheersing van overzichtelijke verkeerssituaties

Deze stap richt zich op simpele verkeerssituaties, zoals rustige straten en eenvoudige kruispunten. Je leert de basisprincipes van veilig rijden in overzichtelijke omgevingen.

 

  • Stap 3: complexe verkeerssituaties en manoeuvres

Hier ga je de uitdaging aan van drukkere straten en het uitvoeren van manoeuvres. Het vraagt om meer inzicht en behendigheid achter het stuur.

 

  • Stap 4: zelfstandig rijden en gevaarherkenning

Nu ga je zelfstandig rijden en leer je gevaarlijke situaties op de weg te herkennen. Het draait hier om anticiperen en proactief handelen voor een veilige rit.

 

  • Stap 5: klaarstomen voor het praktijkexamen

In de laatste fase bereiden we je intensief voor op het praktijkexamen. Met specifieke training en herhaling van belangrijke vaardigheden ben je helemaal klaar om vol vertrouwen het examen in te gaan.

 

Dinkla Verkeersopleidingen: jouw reis naar rijvaardigheid!

Met de begeleiding van een van onze instructeurs en de RIS-methode werk je toe naar dat felbegeerde autorijbewijs B. Op naar zelfverzekerd rijden en plezier op de weg! Direct inschrijven of wil je meer weten over de RIS methode? Neem dan contact met ons op.

 

Nog niet uitgelezen? Er staan verschillende blogs voor je klaar met handige tips!