Veilig en ongestoord de weg op, klinkt goed toch? Telefoongebruik tijdens het rijden kan gevaarlijke situaties veroorzaken. In deze blog lees je hoe jij MONO rijdt: ongestoord onderweg.

Afgeleid op de weg

Snel afgeleid door het getril of de geluidjes van je telefoon? Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Terwijl jij je ogen van de weg afhoudt, leg je vele meters af zonder te zien wat er op de weg gebeurt. Ook al kijk je maar een paar seconden weg. Dit beïnvloedt onder andere je reactievermogen, de controle over de auto of fiets en het inschatten van verkeerssituaties.

MONO-campagne

In september 2018 is de campagne van Veilig Verkeer Nederland, MONO; ongestoord onderweg, van start gegaan. Het doel van deze campagne is om Nederland bewust te maken van het belang om zonder afleiding (van je mobiel) de weg op te gaan. Dit houdt in dat je alleen je mobiel gebruikt voor het hoognodige, zoals navigatieapps.

Ongestoord onderweg: handige apps

Gelukkig zijn er genoeg apps die je helpen om ongestoord onderweg te gaan. Wij geven een aantal voorbeelden van apps en mogelijkheden. Deze apps kun je gratis downloaden voor Android toestellen. Voor Apple toestellen: zie punt 4.

 

1. Samsung In-Traffic Reply app
Deze app reageert automatisch op berichten terwijl jij je in het verkeer bevindt. Je kunt zelf een bericht of gifje instellen als reactie.

 

2. Interpolis Automodus
Deze app onderdrukt berichten en telefoontjes tijdens het rijden. Daarnaast spaar je punten als je niet reageert op berichtjes tijdens het rijden. Met elke 100 km spaar je €1 euro voor doelen die Nederland verkeersveiliger maken.

 

3. Tekst drive auto responder
Deze app reageert op berichten met een persoonlijk ingesteld bericht. Daarnaast is er de mogelijkheid om berichten voor te laten lezen.

 

4. ‘Niet storen’ inschakelen
Voor Android en Iphone kun je deze functie aanzetten via de instellingen. Op Iphone kun je deze ook op automatisch zetten. Deze functie gaat dan aan als je 20 km per uur of sneller rijdt. Daarnaast kun je je telefoon ook offline zetten. Zo krijg je geen WhatsApp berichten of andere social media meldingen, maar kun je wel oproepen ontvangen. Voor dat laatste gebruik je uiteraard een carkit, zodat je handsfree belt!

 

Ongestoord onderweg, zo simpel is het!