Je bent heerlijk aan het rijden op je motor totdat je merkt dat het verkeer stil komt te staan: je staat in de file! Als motorrijder in Nederland heb je het voordeel om door de file heen te rijden. Máár…, wat mag je wel en wat mag je niet doen?

Wat mag wel en wat niet?

Dat motorrijders niet achteraan in de file hoeven aan te sluiten, is niet alleen voor hen heel voordelig. Ook automobilisten en andere bestuurders profiteren hier van! Immers: zo is de file minder lang. Motorrijders dienen zich hierbij echter wel aan enkele regels te houden:

 

1. Naderen file
Verminder bij het naderen van een file geleidelijk de snelheid en kijk goed in de spiegels of het verkeer achter je ook op tijd snelheid vermindert. Gebruik geen richtingaanwijzers wanneer je tussen de file doorrijdt.

 

2. Gepaste snelheid
Houd rekening met je snelheid als motorrijder. Rijd rustig tussen de file door. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto mag niet meer zijn dan 10 km/u.

 

3. Wees alert
Wanneer auto’s helemaal stil staan weet je nooit wat een automobilist zal gaan doen. Iemand kan zo de deur openzwaaien om even een frisse neus te scheppen. Wees dus goed voorbereid op onbedacht gedrag.

 

4. Wees zichtbaar
Geef duidelijk aan dat je met je motor achter de file staat door de alarmlichten of remlichten te gebruiken. Op deze manier zien automobilisten de motorrijders niet over het hoofd.

 

5. Verplaats je naar de rijstrook
Wanneer je merkt dat de file weer op gang komt, verplaats je je weer naar de rijstrook. Geef dit op tijd aan met je richtingaanwijzer, zodat automobilisten weten wat je van plan bent.

 

Houd je aan de regels, dan blijft het rijden in een file veilig voor alle partijen. Ben je onzeker bij het rijden in de file? Wij helpen je graag veilig op weg!