Wanneer je op pad wil met een landbouw- of bosbouwtractoren (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS), heb je een trekkerrijbewijs nodig. Bij het behalen van een trekkerrijbewijs komt meer kijken dan je denkt. Wij hebben het voor jou op een rij gezet!

Leeftijd

Je mag al vanaf je 15,5 jaar beginnen met het behalen van je theorie voor het T-rijbewijs. Voor het starten met de praktijklessen of het afleggen van het examen moet je dan nog even wachten. Dit mag vanaf je zestiende. Om het halen van je trekkerrijbewijs spoedig te laten verlopen raden wij aan om vanaf je 15,5 jaar al te beginnen met de theorie.

Theorie

Ook voor je trekkerrijbewijs moet je een theorie-examen afleggen. Tijdens het examen laat je zien dat je de weet wat de verkeersregels inhouden en dat je verkeersinzicht hebt. Ben je geslaagd? Dan is je theoriecertificaat 1,5 geldig. Wij zorgen er samen voor dat je binnen deze periode je rijbewijs behaald.

Praktijklessen

Wanneer je van start mag met de praktijklessen wordt er vaak gezamenlijk een plan opgesteld voor het aantal lessen dat je nodig hebt. Dit is namelijk per persoon verschillend. Tijdens de lessen leer je het voertuig te beheersen, bijzondere verrichtingen uit te voeren en krijg je verkeersinzicht. Als je dit voldoende beheerst ben je toe aan je praktijkexamen.

Gezondheidsverklaring

Het CBR beoordeelt voordat je praktijkexamen gaat doen of je geestelijk en lichamelijk rijgeschikt bent. Dit doen zij middels een Gezondheidsverklaring. Dit formulier kan worden aangevraagd op Mijn CBR. Mogelijk kan het CBR aanvullend onderzoek aanvragen bij een arts of specialist. Dit zorgt ervoor dat het verkrijgen van een Gezondheidsverklaring langer duurt dan normaal, vraag hem dus op tijd aan.

Praktijkexamen

Heb je je theoriecertificaat op zak en je Gezondheidsverklaring ingediend? Dan kan het praktijkexamen worden aangevraagd. Op het examen wordt getoetst of je veilig deelneemt aan het verkeer, goed kan omgaan met het voertuig, de verkeersregels toepast en of je de plaats op de weg goed kent.

Overgangsregelingen

Heb je jouw rijbewijs B vóór 1 juli 2015 behaald? Dan hoef je geen examen af te leggen voor je trekkerrijbewijs. Tot 2025 wordt het trekkerrijbewijs namelijk automatisch bijgeschreven bij het vernieuwen van je rijbewijs. Ook wanneer je een vrachtwagenrijbewijs hebt hoef je geen trekkerrijbewijs meer te behalen. Deze wordt automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

Ben jij er klaar voor?

Wil jij graag starten met het halen van je rijbewijs? Dat kan sinds kort ook bij ons. Neem contact met ons op, dan kunnen we een afspraak inplannen!