Wil je graag met een tractor of ander motorrijtuig met beperkte snelheid rijden? Dan moet je in het bezit zijn van een tractorrijbewijs. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het behalen van dit rijbewijs? In deze blog zetten we alle informatie voor je op een rij!

 

Wanneer heb je een tractor rijbewijs nodig?

Om met een landbouwvoertuig de openbare weg op te mogen, heb je een T-rijbewijs nodig. Dit geldt niet alleen voor tractoren, maak ook voor andere voertuigen bedoeld voor landbouwdoeleinden. Er zijn echter uitzonderingen waarbij je geen T-rijbewijs nodig hebt, zoals wanneer het landbouwvoertuig niet breder is dan 1,30 meter en niet sneller kan rijden dan 25 km/h. Daarnaast is een T-rijbewijs niet vereist op eigen terrein.

 

Het tractor rijbewijs behalen in twee eenvoudige stappen

Stap 1: Het theorie-examen

Voordat je achter het stuur mag kruipen, moet je het theorie-examen behalen. Het theorie-examen mag worden afgelegd vanaf 15,5 jaar. Om goed voorbereid het examen in te gaan, plan je eerst je theorielies bij Dinkla.

 

Stap 2: Praktijkopleiding

Heb je het theorie-examen behaald en ben je minimaal 16 jaar? Dan is het tijd voor praktijklessen. Bij Dinkla Verkeersopleidingen lessen we met een Valtra N 114 (automaat) met daarachter een Joskin aanhanger. In een praktijkopleiding van een aantal dagen leer je de basisvaardigheden van het tractorrijden. Zodra je klaar bent voor je examen, moet je Dinkla toestemming geven om het praktijkexamen aan te vragen. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen, die je kunt aanvragen bij het CBR. Na het behalen van je tractorrijbewijs in een automaat, mag je ook op een handgeschakelde tractor rijden.

 

Subsidie voor het behalen van je tractorrijbewijs

Voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in de loonwerkopleiding Groen, Grond & Infra is het behalen van het T-rijbewijs een noodzakelijke investering. De kosten van het rijbewijs kunnen echter een obstakel vormen om voor deze opleiding te kiezen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, stellen sociale partners via het Colland Arbeidsmarktfonds met ingang een vergoeding van €700,- per leerling beschikbaar als tegemoetkoming.

 

Overgangsregeling

Heb je vóór 1 juli 2015 je rijbewijs B behaald? Dan hoef je geen apart examen af te leggen voor het trekkerrijbewijs. Tot 2025 wordt het trekkerrijbewijs automatisch bijgeschreven wanneer je je rijbewijs vernieuwt. Als je al in het bezit bent van een vrachtwagenrijbewijs, hoef je ook geen apart trekker rijbewijs te behalen. Deze wordt automatisch bijgeschreven op je rijbewijs.

 

Tractor rijbewijs halen bij Dinkla Verkeersopleidingen

Wil jij graag je tractor rijbewijs halen? De instructeurs van Dinkla Verkeersopleidingen staan klaar om je hierbij te helpen. Meld je hier aan of neem contact met ons op voor meer informatie!