Voel je je hartslag al versnellen bij het idee van achter het stuur kruipen? Kies je vaak voor het openbaar vervoer, omdat je te angstig bent om met de auto te rijden? Of je nu een ervaren bestuurder bent of net begint: rijangst kan ons allemaal overkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van deze angst af te komen. In deze blog delen wij enkele tips die je kunnen helpen om je rijangst te overwinnen.

 

1. Je bent niet alleen

In Nederland ervaren minstens 1 miljoen rijbewijs bezitters rijangst. Deze angst kan zelfs invloed hebben op je werk, gevoel van vrijheid en kansen. Vaak begrijpen anderen niet waarom autorijden zo’n uitdaging is, wat tot gevoelens van falen en een taboe kan leiden.

 

2. Erken je rijangst

Je kunt smoesjes blijven verzinnen, maar dat helpt je niet verder. Wees open over je rijangst en confronteer jezelf met de angst. Dit is niet makkelijk, maar het is wel de eerste stap om van je angst af te komen.

 

3. Praat over je rijangst

Praat openlijk over je rijangst met iemand bij wie je je vertrouwd voelt. Of het nu een vriend, familielid of therapeut is, praten over je gevoelens kan een enorme opluchting zijn én is de eerste stap om actie te ondernemen.

 

4. Zoek een gecertificeerde rijschool

Stel je voor: vol zelfvertrouwen achter het stuur zonder aarzeling. Een gecertificeerde instructeur gespecialiseerd in rijangst kan je daarbij helpen. Bij Dinkla Verkeersopleidingen staat rijangst specialist Stefan Kuperus voor je klaar om de kern van je angst aan te pakken. Met methodieken zoals NLP en Systemisch Werk leer je technieken om te ontspannen, je zelfvertrouwen te vergroten en de oorzaak van je angst te ontdekken en overwinnen. Hierdoor zal je rijangst verminderen en verwijderen.

 

5. Rijd niet alleen

Je zult je de eerste autoritjes veiliger voelen als je weet dat iemand anders het autorijden van je kan overnemen als het even te veel wordt. Rijd bijvoorbeeld een vertrouwde route en parkeer ergens als de ander het even over moet nemen. Wees er wel goed van bewust wie je hiervoor vraagt.

 

6. Blijf rijden

Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om weer te rijden. Blijf deze stap nemen, hoe klein ook, om de angst geleidelijk te verminderen. Rijd bijvoorbeeld naar de supermarkt of gewoon de straat uit. Beloon jezelf achteraf, bijvoorbeeld met wat lekkers of die ene leuke film.

7. Neem kleine stapjes

Begin met korte ritten op rustige wegen en bouw geleidelijk de duur en complexiteit van je ritten op. Dit zal je vertrouwen geven met het autorijden op een tempo dat voor jou comfortabel is.

8. Ademhaling en ontspanningstechnieken

Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kunnen je helpen kalm te blijven en je angst onder controle te houden tijdens het autorijden. Diep ademhalen, rustig uitademen en je richten op je ademhaling kan een groot verschil maken.

 

9. Blijf positief en geduldig

Rijangst overwinnen is een proces dat tijd en geduld vergt. Wees niet te streng voor jezelf en vier je vooruitgang. Elke stap in de goede richting brengt je dichter bij je doel: zonder angst autorijden.

Van rijangst naar rijplezier

Klaar om je rijangst aan te pakken? Het is een goede keuze en super stoer om je angst onder ogen te zien. Bij Dinkla Verkeersopleidingen bieden we rijangst-trainingen aan die coaching en praktijkervaring combineren, zodat jij weer met vertrouwen de weg op gaat.