Milieubewust rijden en meer vracht vervoeren? Met een LZV is dit mogelijk. De lange zwaardere voertuigen mogen op steeds meer plaatsen worden ingezet. Je LZV certificaat halen? Dan draag je ook een steentje bij aan het milieu!

Wat is een LZV?

LZV is een lange zwaardere vrachtautocombinatie. Deze vrachtwagens mogen én kunnen meer vracht vervoeren dan een gewone vrachtautocombinatie. Een LZV is een stuk langer, maar liefst 25,5 meter lang en mag 60 ton wegen. Dit is 6,75 meter en 10 ton meer dan een normale vrachtwagen. Het grootste voordeel van een LZV? Het brandstofgebruik stijgt minimaal en toch kan je met een LZV twee keer meer vervoeren dan met gewone vrachtwagens.

Wanneer is het LZV certificaat verplicht?

Het LZV certificaat is verplicht voor chauffeurs die rijden of willen rijden met een LZV. Voor het behalen van een LZV certificaat moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je bent in het bezit van een CE rijbewijs
  • Je hebt minimaal 5 jaar ervaring met het besturen van een CE-voertuig
  • Je rijbevoegdheid is in de 3 jaar voorafgaand aan deelname van het examen niet ontzegd
  • Jouw rijbewijs is in de 3 jaar voorafgaand aan deelname van het examen niet ongeldig verklaard of ingevorderd wegens een overtreding of misdrijf

Soorten opleidingstrajecten

De opleiding voor het LZV certificaat heeft twee onderdelen. Een theorie- en praktijkonderdeel die worden getoetst in één examen. Om jouw LZV certificaat te halen zijn er diverse opleidingstrajecten mogelijk:

  • LZV intake
  • LZV dag opleiding: inclusief 7 uren les, 7 uren code 95 en het examen
  • LZV 1,5 dag opleiding: inclusief 10 uren les, 7 uren code 95 en het examen
  • LZV 2-daagse opleiding (op basis van twee kandidaten): inclusief 7 uren les en 14 uren code 95

Examen LZV certificaat

Het examen bestaat uit een mondeling examen van 45 minuten en een praktijkexamen van 90 minuten. Bij het mondelinge theorie-examen wordt jouw kennis over het verkeer getest. Hierbij wordt ingegaan op de specifieke regelgeving en de eisen van het voertuig. Bij het praktijkexamen wordt er gekeken naar de rijstijl en vaardigheden van de kandidaat.] Je wordt onder andere getoetst op: routekeuze en ritvoorbereiding, inzichtelijke verkeersdeelneming, beroepshouding en uitvoering van bijzondere manoeuvres.

LZV certificaat halen?

Wil je meer informatie over het behalen van je LZV certificaat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag of maak direct een afspraak voor het behalen van het certificaat!