Wil je op pad met een aanhangwagen? Dan heb je meestal een E achter B rijbewijs nodig. Wanneer je dit rijbewijs nodig hebt en wat de voordelen zijn? Wij vertellen het je!

 

Wanneer heb ik een E achter B rijbewijs nodig?

Stel je gaat verhuizen of op vakantie en wil een aanhanger gebruiken. Vaak komt het E achter B rijbewijs dan om de hoek kijken. Hier zijn de situaties waarbij je dit rijbewijs nodig hebt:
Gewicht van de aanhangwagen: als het maximale totaalgewicht (lege gewicht van de aanhanger + laadvermogen) hoger is dan 750 kg
Gecombineerd gewicht: als het gewicht van de aanhangwagen en de auto samen meer dan 3.500 kg is

 

De regels van het E achter B rijbewijs

Het Rijbewijs BE heeft specifieke regels waar je rekening mee moet houden:
Het maximale totaalgewicht van de aanhanger mag niet boven de 3.500 kg uitkomen
Heb je je rijbewijs BE vóór 19 januari 2013 behaald? Dan mag het totaalgewicht van de aanhanger boven de 3.500 kg liggen. Heb je het rijbewijs na deze datum behaald? Dan heb je voor aanhangwagens boven de 3.500 kg een C1E- of CE-rijbewijs nodig.

 

De voordelen van het E achter B rijbewijs

Het halen van een E achter B rijbewijs heeft zijn voordelen:
Je wordt een pro in het rijden met een aanhangwagen
Betere controle over zowel de auto als de aanhangwagen
Verbeterde veiligheid: je begrijpt de positie van je aanhanger in het verkeer
Je kunt verkeerssituaties met een aanhanger nauwkeuriger inschatten
Met het E achter B rijbewijs mag je meer gewicht trekken, wat bijvoorbeeld verhuizen efficiënter maakt

 

De eisen voor het E achter B rijbewijs

Wat je moet doen om het E achter B rijbewijs in handen te krijgen? De naam zegt het eigenlijk al. Je moet eerst een B-rijbewijs hebben. Daarvoor moet je minimaal 18 zijn en een praktijkexamen bij het CBR afleggen.

 

Rijden met een caravan

Heb je plannen om volgend jaar op vakantie te gaan met een caravan? In de meeste gevallen heb je een E achter B rijbewijs nodig, maar dat geldt niet altijd. Soms is een kleine caravan toegestaan met alleen een B-rijbewijs. De regels blijven hetzelfde: de caravan mag maximaal 750 kg wegen, en het totale gewicht van de auto en caravan samen mag niet meer dan 3.500 kg zijn.

Er is echter een uitzondering: als de caravan zwaarder is dan 750 kg, maar het totale gewicht onder de 3.500 kg blijft, kun je deze nog steeds trekken met een B-rijbewijs.

 

Kies voor Dinkla Verkeersopleidingen voor je E achter B rijbewijs

Wil je snel en verantwoord met een aanhanger de weg op? Bij Dinkla Verkeersopleidingen kun je zelfs in één dag je E achter B rijbewijs halen, als je al wat ervaring hebt. Heb je nog geen ervaring? Geen probleem, we bieden ook losse lessen aan. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.