Je dashboard geeft het aan: het olielampje brandt. “Ja, ik weet wat dit betekent. Ik moet even kijken of er nog wel genoeg olie in de tank aanwezig is”. Vol enthousiasme gooi je die motorkap open en weet je niet wat je overkomt. Hier een dekseltje, daar een onderdeeltje. Waar moet nu die olie in? Dit is niet het enige wat er zich onder die motorkap bevindt. Wij vertellen je de belangrijkste onderdelen!

 

Koelvloeistof

Linksboven bevindt zich de koelvloeistof, deze zorgt ervoor dat de motor op een goed temperatuur blijft en niet oververhit raakt. Je kunt zelf de koelvloeistof bijvullen, maar daar zit een aardig werkje aan. Je kunt dit ook bij de garage laten doen.

Remvloeistof

Wil je een goed werkende auto? Dan is het belangrijk dat je goed kunt remmen. Daarom is het belangrijk dat tijdens een onderhoudsbeurt de remvloeistof aangevuld wordt.

Olie bijvullen

Het is belangrijk om het oliepeil te controleren, doe dit om de 5000 km. Dit is namelijk het smeermiddel tussen de bewegende delen van de motor. Zo voorkom je problemen met je auto.

Oliepeilstok

Het oliepeil controleren doe je met de oliepeilstok. Als je deze uit het motorblok trekt, veeg deze af met een schone doek. Met deze stok kun je zien hoeveel olie er nog in de tank zit.

Accu

Als de accu leeg is, dan zal de auto ook niet starten. Een accu kan leegraken als je bijvoorbeeld de lampen aan hebt laten staan. Een accu raakt weer vol tijdens het rijden. Is deze helemaal leeg? Dan zou je hem moeten opladen via startkabels aan een andere auto.

Luchtfilter

Om de motor goed te laten functioneren en slijtage te voorkomen moet de motor goed gefilterd worden. Tevens wordt ervoor gezorgd dat ook de lucht in de auto wordt gefilterd. De luchtfilter zorgt ervoor dat er schoon lucht binnenkomt.

Ruitensproeiervloeistof

Ruitensproeiervloeistof is bedoeld om tijdens het autorijden de autoruit schoon te kunnen maken. Is deze leeg, dan zou je dus je ramen niet schoon kunnen houden. Zorg voor de wintermaanden voor antivries. Dit houdt bevriezende ramen tegen.

Zekeringen

Voor al je elektronische apparaten, zoals je autoradio of je ramenwissers is een zekering aanwezig. Een zekering voorkomt eventuele schade aan deze elektronische apparaten. Is je zekering doorgebrand? Dit is het gevolg van een kortsluiting of overbelasting. Een zekering is makkelijk te vervangen.