Steeds vaker zien we parkeerplekken met laadpalen en elektrische auto’s rijden. Zo gaan rijscholen steeds vaker elektrisch rijden. De reden hiervoor is simpel, elektrisch rijden is goed voor het milieu. Nieuwsgierig naar alle voor- en nadelen van elektrisch rijden?

Rijbewijs voor elektrisch rijden

Je hebt voor elektrisch rijden minimaal een rijbewijs B met automaat aantekening nodig. Je mag natuurlijk ook met het reguliere B rijbewijs in een elektrische auto rijden. In een elektrische auto hoef je niet te schakelen. Je hebt dus alleen te maken met een gaspedaal en rem.

Automaatrijbewijs: voor- en nadelen

Weet je zeker dat je elektrisch wil gaan rijden? Dan is het een goed idee om rijlessen te volgen in een automaat. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan het automaat rijbewijs. De voordelen zijn dat rijden in een elektrische auto of automaat je rust kan geven, omdat je minder handelingen hoeft uit te voeren. Je mag met het automaat rijbewijs rijden in alle elektrische auto’s. Dat laatste is ook direct het nadeel, je mag met dit rijbewijs niet in een schakelauto rijden. Mocht dat in de toekomst wel nodig zijn, dan zal je het reguliere B rijbewijs alsnog moeten halen.

Auto opladen?

Een nadeel van een elektrische auto is dat je gemiddeld na 250 kilometer de accu moet opladen. Het opladen bij een normale oplaadpaal kan tot 5 uur duren. Het is goed mogelijk dat je reis verder is dan 250 kilometer. Daarom zijn er snellaadpalen ontwikkeld. Bij deze palen kan jij na 40 minuten weer op weg. Tijd voor een bakje koffie dus, of twee. Waarna je weer uitgerust op weg kan.

Elektrisch rijden: kosten

Denk jij ook wel eens als je een Tesla ziet rijden: dat heeft vast een vermogen gekost? De aanschaf van elektrische auto’s ligt op dit moment hoger dan van een brandstofauto. Maar hier komt verandering in. De aanschafkosten worden steeds minder en de maandelijkse kosten zijn een stuk lager dan bij een brandstofauto. Er zijn op dit moment een aantal fiscale voordelen om elektrisch rijden te stimuleren. Elektrisch rijden is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Automaatrijbewijs halen?

Wil jij het automaatrijbewijs halen? Of twijfel je tussen het reguliere of automaatrijbewijs? Wij adviseren je graag. Bij Dinkla kun je terecht voor alle rijopleidingen. Neem gerust contact met ons op!