Gemiddeld slagen minder dan de helft van alle kandidaten de eerste keer bij het maken van het auto theorie-examen. Tijd voor verandering! Wij hebben de meest gemaakte fouten tijdens het theorie-examen voor jou op een rijtje gezet. Zo is dat examen appeltje-eitje!

In het kort

De meestgemaakte fouten tijdens het theorie-examen zitten in de volgende situaties:

  • Onvoldoende kennis van verkeersborden en -regels.
  • Niet goed inschatten van situaties op de weg, zoals het inschatten van de juiste afstand tot andere voertuigen en voetgangers.
  • Niet goed begrijpen van de betekenis van bepaalde verkeerssituaties, zoals invoegen op de snelweg en voorrang verlenen op rotondes.
  • Het niet goed begrijpen van de werking van de auto en de technische aspecten die relevant zijn voor het rijden.

Fouten bij het theorie-examen: hoe zat het ook alweer met de mistlampen?

Mistlampen, wanneer doe je deze ook alweer aan? Dit zijn vragen die vaak fout gaan. Dus onthoudt: mistlampen die aan de voorkant van de auto zitten mag je alleen gebruiken bij mist, sneeuwval of regen. De richtlijn die je hierbij aan kunt houden is dat deze aan mogen wanneer je zicht minder dan 200 meter is. Het mist achterlicht mag alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is.

Eigenschappen van de auto

1 op de 4 vragen op het gebied van eigenschappen en toestand van de auto worden fout gemaakt. Vraag daarom je rijinstructeur of hij de eigenschappen van de auto nog eens met jou door kan nemen. Door voorbeelden uit de praktijk te hebben onthoud je de theorie vaak gemakkelijker.

binnenkant auto

Voorsorteren, links of rechts rijden?

Je begrijpt natuurlijk wel dat we in Nederland rechts rijden, toch is dit één van de meest gemaakte fouten bij een theorie-examen. Je moet natuurlijk rechts aanhouden, maar wanneer mag je links blijven rijden? En hoe zit het met voorsorteren? Dit vergt inzicht, oefen bijvoorbeeld het voorsorteren met je rijinstructeur. Door ervaring leer je in te zien wanneer je welke plaats op de weg inneemt.

Mag ik hier stilstaan?

Vragen over of je op een bepaalde plek stil mag staan worden ook vaak onjuist beantwoord. Meestal staat bij deze vragen een verkeersbord centraal. Kijk daarom goed naar de borden en leer deze uit je hoofd. Zorg ervoor dat je behalve de betekenissen van de borden ook de verschillen tussen de borden weet. Zo voorkom jij twijfels tijdens het examen.

De meest gemaakt fouten bij een theorie-examen? Jij maakt ze niet meer!

Nu jij de meest gemaakte fouten weet hoef jij hiermee niet de mist in te gaan. Heb je toch nog veel moeite met het behalen van het theorie-examen? Sluit dan aan bij één van onze theorietrainingen. Tijdens deze training word jij volledig klaargestoomd voor het theorie-examen. Meer weten? Bekijk eens onze agenda voor onze theorie turbodagen of neem contact met ons op!