Een rijexamen kan spannend zijn. Tijdens je rijexamen krijg je twee onderdelen: zelfstandig rijden en rijden op aanwijzingen van de instructeur. Wij zetten de meest gemaakte fouten tijdens een rijexamen voor je op een rij, zodat jij geruster je examen in kan.

 

Kijkgedrag

Kijkgedrag staat met stip op nummer één als het gaat om de meest gemaakte fouten. Er wordt vaak té overdreven gekeken of juist te laks. Wanneer je kijkt zonder iets waar te nemen kun je gevaarlijke situaties verkeerd inschatten. Kijk zoals je tijdens de lessen hebt geleerd en neem de tijd voor je manoeuvre. Zo laat je zien dat je totaaloverzicht hebt.

 

Plaats op de weg en de beheersing van de auto

Je plaats op de weg is afhankelijk van verschillende factoren. De meest gemaakte fouten zijn te dicht langs bewegende of stilstaande objecten te rijden of te ruime of te krappe bochten maken. Houdt daarom altijd twee handen aan het stuur. En probeer zo goed mogelijk op het verkeer te anticiperen.

 

Bijzondere verrichtingen

Je hebt er zo vaak op geoefend tijdens de rijlessen, maar het blijft spannend tijdens het rijexamen: de bijzondere verrichtingen. Vaak ben je zo gefocust op de bijzondere verrichting dat je de aandacht voor het verkeer verliest. Lukt de verrichting niet in een keer? Dan probeer je het gewoon rustig opnieuw. Fileparkeren is een van de bijzondere verrichtingen die als lastig wordt ervaren. Na het filmpje van onze instructeur Eize Wiersma wordt fileparkeren appeltje eitje!

Snelheid

Tijdens het examen wordt er vaak te hard gereden door de bochten of worden kruispunten te snel genaderd. Behoudt je rust tijden het examen, want vaak komt dit door de zenuwen.
Maar ook té langzaam rijden is niet de bedoeling. Hiermee houd je de rest van het verkeer op en de examinator kan denken dat je onzeker bent tijdens het rijden.

Tip: rij je vaak te hard of te langzaam en heeft je lesauto Cruise Control? Schakel deze dan in tijdens het examen. Zo weet je zeker dat je de juiste snelheid rijdt.

 

Verkeersborden

Verkeersborden en markeringen staan er niets voor niets. Houd deze dan ook tijdens je rijexamen goed in de gaten. Verkeersborden en wegmarkeringen laten zien hoe je verkeerssituaties moet aanpakken. Ze geven aan hoe je moet voorsorteren en welke gevaren je wellicht tegen kunt komen.

Tussentijdse toets voor het rijexamen

Een manier om ontspannen en overzichtelijker je echte rijexamen in te gaan is om voor een tussentijdse toets te kiezen. Dan splits je je rijexamen op in twee delen; bij de tussentijdse handel je alle bijzondere verrichtingen af en bij het rijexamen laat je zien dat je competent genoeg bent om aan het verkeer deel te nemen.

Rijexamen

Mag jij binnenkort afrijden en heb je nog vragen over het examen? Vraag deze dan zeker nog even aan je rijinstructeur of neem contact met ons op! Dan kun je tijdens de lessen hierop nog extra oefenen en ga je voorbereid je rijexamen in!