Eén op de vier camperaars heeft weleens met een té zwaarbeladen camper gereden, jij ook? Pak het beladen van je camper op de goede manier aan. Met deze tips voorkom je een te zwaarbeladen camper!

Toegestane maximummassa camper

Net zoals elk voertuig, heeft een camper ook een maximaal toegestane massa. Dit is het gewicht dat een camper maximaal mag wegen. De toegestane maximummassa van je camper is terug te vinden op het kentekenbewijs. Echter staat op het kentekenbewijs ook een technische maximummassa. Is deze hoger dan de huidige toegestane maximummassa dan kun je de toegestane maximummassa daarnaar laten verhogen. Dan kun je toch weer wat extra gewicht meenemen!

Gevolgen zwaarbeladen camper

Naast dat een te zwaarbeladen camper voor forse boetes kan zorgen, creëer je er ook onveilige situaties mee. Wanneer een camper overbeladen is merk je dat aan de verminderde rijstabiliteit. Daarnaast vermindert het remvermogen van de camper en is de kans op een klapband aanzienlijk hoger. Dit voorkom je natuurlijk liever op vakantie.

Tips voor beladen camper

Schrijf van tevoren op wat je allemaal meeneemt en hoe zwaar dit ongeveer weegt. Vergeet jezelf en je medereiziger(s) hier niet bij op te tellen.  Zo heb je een lijstje met ongeveer het gewicht van de lading. Heb je te veel meegenomen? Met deze tips reduceer je het gewicht:

  • Laat de watertank nog even leeg of vul hem met de hoeveelheid water die je onderweg denkt nodig te hebben. Wanneer je aangekomen bent op je bestemming kun je de tank weer aanvullen.
  • Van tevoren boodschappen meenemen? Dit kan vaak ook op de plaats van bestemming. Neem daarom alleen de nodige boodschappen mee.
  • Kies voor een lichtgewicht keukenuitrusting, ga bijvoorbeeld voor kunststofservies. Bij verschillende winkels verkopen ze speciaal campingservies.
  • Neem in plaats van boeken, tijdschriften en kranten een tablet of e-reader mee. Dit scheelt alweer een paar kilo’s.
  • Neem alleen campingstoelen mee voor jou en je medereiziger(s). Dit scheelt naast gewicht ook heel veel ruimte.
  • Bekijk kritisch naar alle spullen die je hebt ingepakt. Zijn ze echt nodig en ga je ze ook gebruiken?

Controleren

Check altijd voor de zekerheid op een weegbrug het gewicht van je camper. De NKC, een vereniging die de belangen behartigd van camperaars, organiseert verschillende gratis weegmomenten. Bekijk hier wanneer er een bij u in de buurt plaatsvindt.

 

Meer informatie over het beladen van je camper of welk rijbewijs je voor jouw camper nodig hebt? Neem dan contact met ons, wij helpen je graag!

Bron: NKC.nl