Ga je voor je autorijbewijs? Dan zijn er allerlei zaken om je op voor te bereiden. Maar allereerst: wil je lessen in een automaat of een schakelauto? En wat is de beste keuze voor jou? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij!

 

Verschil schakelauto en automaat

De naam zegt het eigenlijk al, bij een schakelauto schakel je tussen de verschillende versnellingen met behulp van een koppelingspedaal en versnellingspook. In tegenstelling hiermee hoef je bij een automaat niets met je linkervoet; je hoeft enkel gas te geven en te remmen. De auto schakelt automatisch op basis van de snelheid en belasting. Kortom, bij het rijden in een automaat verricht je minder handelingen. Maar let op: je aandacht op het verkeer blijft hetzelfde natuurlijk!

 

Rijbewijs met AUTOMAAT-aantekening

Als je ervoor kiest om rijlessen en examen af te leggen in een automaat, ontvang je een rijbewijs met een automaataantekening (nummercode 78). Dit betekent dat je alleen in automaten mag rijden. Ideaal als je van plan bent enkel in een automaat te rijden. Wil je toch meer vrijheid hebben om in elk type auto te stappen? Dan zijn rijlessen in een schakelauto wellicht geschikter voor jou!

 

Automaat: focussen zonder te schakelen

Het kan zo zijn dat je schakelen lastig vindt. Door te leren rijden in een automaat, hou jij alle focus op de weg. Of wil je alvast gewend raken aan manoeuvreren door het verkeer? Rijlessen in een automaat worden ook vaak ingezet als opzet naar het leren rijden in een handgeschakelde auto. Het enige nadeel aan het rijbewijs voor de automaat is dat je gelimiteerd bent in het aantal voertuigen waarin je mag rijden. Is dat geen probleem voor jou? Dan zijn deze rijlessen wat voor jou!

 

Handgeschakelde auto

Wist je dat de meerderheid van de auto’s in Nederland handgeschakeld is? Daarom wordt er vaak gekozen voor rijlessen in een schakelauto. Een voordeel is dat je in alle auto’s mag rijden: zowel handgeschakeld als automaat. Een nadeel van een handgeschakelde auto is dat niet iedereen het even prettig vindt om te rijden, omdat schakelen kan afleiden van het verkeer.

 

Kosten: automaat vs schakel

De kosten van rijlessen in een handgeschakelde auto en een automaat zijn gelijk. Het is wel belangrijk om bij je keuze rekening te houden met de kosten van de auto die je in de toekomst wilt aanschaffen. Handgeschakelde auto’s zijn over het algemeen goedkoper dan automaten.

 

De keuze: automaat of handgeschakeld

Uiteindelijk ligt de keuze tussen rijlessen in een schakelauto of automaat bij jou. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Twijfel je? De instructeurs van Dinkla denken graag met je mee en stellen speciaal voor jou een passend lesplan op. Zo ga je op jouw tempo en niveau op weg naar jouw autorijbewijs.