Tijdens het rijden beginnen er ineens allerlei lampjes te flikkeren op je dashboard. Soms ligt het instructieboekje van je auto niet altijd in de buurt. Een overzichtelijk schema met de betekenis van deze lampjes is dan best handig! Wij leggen graag uit wat de belangrijkste waarschuwingslampjes betekenen en welke handelingen hierbij horen.

 

Kleurcodes dashboard lampjes

Elk lichtje heeft een eigen kleurcode, deze hebben een bepaalde betekenis:
Rood – direct handelen
Geel of oranje – Controleer zo snel mogelijk de auto
Groen – Geen zorgen, de auto werkt prima
Wit – Aanbeveling of aanwijzing
Blauw – Je groot licht staat aan

Remsysteem

Dit lampje betekent een storing in het remsysteem. Het kan zijn dat de handrem er nog op staat. Is dit niet het geval, bel dan met de wegenwacht of een autogarage. Dan is er namelijk iets mis met je remmen.

Laadstroomcircuit

Er zit een storing in de accu of een defect in het laadstroomcircuit. Het is tijd om een bezoek te brengen aan een autogarage om je auto te laten onderzoeken. Ben je onderweg als dit lampje gaat branden? Bel dan de wegenwacht.

Oliedruk

Begint dit lampje te branden? Dan lijkt het erop dat oliedruk te laag is. Zet je auto op een veilige plek en laat de motor afkoelen. Daarna kun je het olieniveau controleren. Weet je niet hoe je dit moet checken? Lees onze blog over onderdelen onder de motorkap en check je olie binnen een handomdraai!

Verkoeling

Dit lampje betekent dat je auto niet voldoende wordt gekoeld. Net als met de motorolie laat je je motor eerst afkoelen voordat je de koelvloeistof kunt controleren.

Airbags

Het lampje van de airbag. Eén van de airbags kan defect zijn of de regelapparaten hebben een storing. Rijd voorzichtig naar een autogarage en laat het checken.

Motorstoring

Er zit een storing in de emissieregeling of in de motor. Bezoek zo snel mogelijk een garage. Het vermogen van je auto kan afnemen bij het branden van dit lampje

Bandenspanning

Je bandenspanning is te laag! Pomp je banden op tot weer de juiste spanning is bereikt. Je bandenspanning kun je controleren door de adviesspanning van elke auto. Deze is te vinden op een sticker, deze zit vaak in de deurpost, achterkant van de zonneklep of aan de binnenzijde van de brandstofklep.

Antiblokkeersysteem

Bij dit lampje is er een storing ontdekt in je antiblokkeersysteem. Dit kan eventueel in combinatie zijn met het ESC/ASR-systeem. Het remgedrag is nu anders, rem daarom voorzichtiger. Bij een autogarage kun je de oorzaak laten onderzoeken.

Stuurbekrachtiging

Waarschijnlijk voelde je aan je stuur al dat deze zwaarder was. Dit lichtje betekent dat er een storing in je stuurbekrachtiging zit. Een autogarage kan dit oplossen.

Kende jij alle dashboard lampjes al?

Of heb jij een ander lampje op je dashboard branden? Laat het ons weten! We voegen het graag voor je toe aan dit artikel.