Het theorie-examen wil je natuurlijk zo snel mogelijk halen zodat je door kan met je praktijkexamen. Dit is voor sommigen best lastig of spannend, maar met de juiste voorbereiding vlieg (of rij ;-)) jij zo door die vragen heen! In deze blog lees je hoe je dat doet.

Zo gaat een theorie-examen van het CBR

Als je weet wat er gaat gebeuren tijdens je examen, hoef je daar minder zenuwachtig over te zijn. Bekijk bijvoorbeeld de video van het CBR over hoe een theorie-examen verloopt. Als je 15 minuten van tevoren aanwezig bent, ben je minder gehaast en heb je tijd om je nog rustig voor te bereiden. Het examen bestaat uit 2 onderdelen: het informatiegedeelte en de gevarenherkenning (dit tweede deel geldt alleen voor de auto). Heel fijn: je krijgt meteen te horen of je geslaagd bent.

Theorietraining Dinkla

Bij Dinkla Verkeersopleidingen is het mogelijk om een theorietraining te volgen. Iedere laatste zaterdag van de maand organiseren wij een Theorie Turbo dag. Tijdens deze dag wordt alle theorie behandeld en alle vragen beantwoord. In de week aansluitend op de Theorie Turbo Dag proberen we je examen in te plannen, zodat al het geleerde nog vers in je geheugen zit. De trainingen vinden plaats op onze locatie in Balk. Soms is het prettig om individuele theorielessen in te plannen, wij plannen deze graag met je in.

Neem de tijd om de theorie te leren

Zorg ervoor dat je de theorie uit het boek goed leert en hier voldoende tijd voor neemt. Er zijn verschillende technieken om theorie uit je hoofd te leren:

Herhalen

Door de hoeveelheid op verschillende momenten te herhalen, onthoud je het beter.
Het werkt beter om elke dag een beetje erbij te leren in plaats van alles op één avond in je hoofd te stampen.

Oefenen

Dit kun je doen door jezelf te testen. Wat weet je al en waar moet je nog meer tijd in steken? Het is wel belangrijk om het deel dat je al wel weet ook te blijven herhalen.

Variatie

Varieer door op verschillende manieren te leren. Maak bijvoorbeeld tekeningen bij de teksten, schrijf korte samenvattingen, bekijk een video of maak een mindmap van de theorie. Door de afwisseling onthoud je de theorie beter.

Bekijk theorievideo’s

Op YouTube staan veel filmpjes waarin onderdelen van het theorie-examen behandeld worden. Zoals hierboven genoemd, is afwisseling in leermethodes een goede manier om de theorie te leren. Zo hebben wij een selectie van handige video’s gemaakt, deze zijn te bekijken op het Dinkla YouTube kanaal.

 

Met deze tips haal jij dat theorie-examen wel! Voor meer informatie over onze opleidingen, zie onze pagina rijopleidingen.