Om auto te mogen rijden dien je volgens de wet ‘rijgeschikt’ te zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Maar…, wanneer ben je rijgeschikt? En belangrijker: wanneer niet?

 

Wat houdt een gezondheidsverklaring in?

Voordat jij je rijexamen aflegt, dien je eerst een gezondheidsverklaring in te vullen. Dit formulier krijg je vaak al aan het begin van de rij-opleiding van je instructeur, zodat er eventueel ingespeeld kan worden op de uitslag van de verklaring. De gezondheidsverklaring bestaat uit verschillende vragen over je gezondheid. Zo wordt er in kaart gebracht of en welke medicijnen je gebruikt en of je een bril / contactlenzen hebt. Ook worden er vragen gesteld over eventuele beperkingen. De vragen in de gezondheidsverklaring kun je gewoon beantwoorden met ja of nee. Op basis van je antwoorden wordt er gekeken of je rijgeschiktheid verder onderzocht moet worden. Dit gebeurt alleen wanneer je meerdere vragen met ‘ja’ hebt beantwoord. Ben je 75 jaar of ouder? Dan worden er andere vragen gesteld. De gezondheidsverklaring moet je dan invullen om je rijbewijs te verlengen.

 

Medicijngebruik

Gebruik je bepaalde medicijnen? Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op je rijgedrag. Sommige medicijnen staan bekend om de bijwerkingen, denk hierbij aan moeheid, misselijkheid of duizeligheid. Het is met zulke bijwerkingen niet verstandig om de weg op te gaan. Om er zeker van te zijn dat het veilig is om de weg op te gaan, is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Je kunt bij je (huis)arts terecht.

 

Epileptisch en rijgeschiktheid

Een epileptische aanval betekent vaak verlies van bewustzijn. Als dat achter het stuur gebeurt, is de kans op een ongeval groot. Na een epileptische aanval mag er meestal zes maanden niet worden gereden. Daarna is de kans op een nieuwe aanval voldoende afgenomen om weer veilig te kunnen rijden. Heb je meerdere epileptische aanvallen kort achter elkaar? Dan kan het zijn dat je tot een jaar lang niet meer achter het stuur mag. Twijfel je over je rijgeschiktheid omdat je last hebt van epileptische aanvallen? Je kunt dan het beste bij je (huis)arts terecht voor vragen.